нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Иван Гешев: Време е всеки да плати цената за това, което прави

Снимка: Прокуратурата

„Време е всеки да плати цената за това, което прави. Ние не преследваме богати хора. Въпросът е, че всеки трябва да си спазва задълженията”. С тези думи главният прокурор Иван Гешев коментира пред Нова телевизия акцията в Комисията за хазарта и в офисите на бизнесмена Васил Божков.

„Ние имаме принципни становища по принципни въпроси, свързани със спазването на закона. Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. Работата им е да провеждат действия за спазване на закона. Такива действия предприема прокуратурата спрямо всички лица, без значение дали имат потенциал в размер на милиарди, като подсъдимият Цветан Василев и като обвиняемият Божков. Нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато имаме налице доказателства за всеки, независимо каква позиция заема”, коментира Гешев.

Главният прокурор е категоричен, че съдът е преценил, че бившият министър Нено Димов е извършил престъпление и трябва да остане под стража означава, че прокуратурата си върши работата.

„Работата на прокуратурата не е да я харесват, а да реализира наказателна отговорност, когато има доказателства за извършено престъпление. Това е индикация, че сме на прав път. Време е този криминален преход да свърши. Прокуратурата, докато аз съм главен прокурор, ще направи всичко възможно да свърши това, което не е направено в предишни периоди. А именно за всички лица, за които се съберат доказателства, да бъдат изправени пред българския съд. Не може плюсовете да са само за едни – за богатите, а минусите – за огромна част от други хора. Време е всеки да плати цената за това, което прави. Ние не преследваме богати хора. Въпросът е, че всеки трябва да си спазва задълженията”, каза още Гешев.

Той коментира и издирването на Васил Божков от Интерпол, което бе обявено вчера. Божков е обвиняем по 7 обвинения задочно – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпление по служба – 2 обвинения. „Той е обявен за национално издирване, издадена е европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване, тъй като е установено, че е напуснал страната”, каза още главният прокурор.

И посочи някои от успехите на държавното обвинение през последните години: „Тези лица, които се укриват извън страната, вече са подсъдими. Димитър Желязков, който беше в Турция, вече е подсъдим пред Специализирания съд. Арабаджиеви щяха да се върнат, но имаше задръстване на границата. Те бяха издирени с действия с българските служби и прокуратурата и вече са подсъдими. Баневи – по същия начин, вече са подсъдими”.

Относно отношенията между прокуратурата и президентството обвинител номер 1 поясни: „Ние не сме спрели комуникацията с президентството, а сме спрели всички контакти с изключение на писмената кореспонденция”. 

 

още по темата
още от Общество