Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ивайло Иванов: Не пазим нито една политическа сила, а българските институции

Снимка: Мениджър нюз

"Не пазим нито една политическа сила, а българските институции. За нас няма значение кой е министър-председател, кой е президент. Ние получаваме заплати, за да пазим обществения ред. МВР не действа политически, действа професионално". Това заяви на извънреден брифинг главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

"Снощи имаше два митинга – нямаше проблем до едно време. Колегите бяха взели мерки. Имаше хора обаче, които бяха отишли с точно определена задача. Категорично казвам, че всичко беше предварително подготвено. Имаше информация, че ще има платени хора. Не искам да обвинявам никого. Знаете, че стоя далеч от политиката. Опитвам се да не взимам страна. Какво ли не видях в социалните мрежи – полицаите ни пребиват, полицаите ни пречат. Само искам да кажа,че органите на реда бяха инструктирани да не използват физическа сила. Те имат богат професионален опит. Ако някой полицай е сбъркал, ще си понесе отговорността", каза още Иванов.

На брифинга стана ясно, че на снощния протест в центъра на София има 18 задържани, двама от тях са криминално проявени. Трима са ранените полицаи.

Междувременно, от "Пирогов" съобщиха, че след снощните протести са приели двама мъже - на 21 и 29 години, които са настанени в неврохирургията с комоцио (мозъчно сътресение), но няма непосредствена опасност за живота. Други трима са преминали през спешния травматологичен кабинет. Техните рани и контузии са обработени и те на са приети в болницата. "Няма нито един починал, както се твърди в социалните мрежи", подчертават от болничното заведение. 

"Бяхме на съвещание на премиера. Той разпореди да настояваме да се свика комисия и да се вземе решение по сваляне на охраната на г-н Доган и г-н Пеевски. Пак по негово разпореждане задържаните лица в „Росенец” са освободени, като  са им съставени протоколи да не нарушават обществения ред. След като Борисов преценява, аз ще поискам оставката на директора на Областна дирекция на МВР в Бургас", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.  

Министър Маринов каза, че очаква на протеста довечера да има провокации, да има още по-сериозни атаки към полицията. Като жест на добронамереност министърът определи това, че полицаите снощи не са били с каски, а съвсем добронамерени с жълти жилетки.

"Ако бяха отишли още от началото с каски, означава, че отиваме да воюваме, а ние не искаме това. Когато обаче има цел и тя е да се стигне до конфликт, тогава конфликт ще има", посочи министърът.

още по темата
още от Общество