нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кацаров: България обърна епидемичната вълна без локдаун

Снимка: Кадър от Нова телевизия

България успя да обърне епидемичната вълна, без да влиза в локдаун. На много места в Европа в момента има пълно затваряне. Това обясни в студиото на Нова телевизия здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

„Здравните власти не лекуват, лекуват лечебните заведения. Ние само следим за организацията. Всеки болен има достъп до медицинска помощ. Още от лятото беше планирано всичко. Смъртността трябва да бъде анализирана в детайли. 90% от починалите са над 60-годишна възраст и не са имунизирани. Затова призовах възрастните хора да се ваксинират. Имунизацията трябва да остане доброволна”, обясни Кацаров.

Относно тестовете за учениците здравният министър заяви, че за доставките им отговаря МОН. „Това не зависи от здравното министерство, а от образователните власти. Според мен би трябвало да се осигурят условия за всички, които искат да учат присъствено, дори да става въпрос за няколко ученици. Нашето изискване е да осигурим безопасна среда в училищата. Всеки осигурява тестовете за своето ведомство. В случая ние се ангажирахме да помогнем на образователните власти, защото си даваме сметка, че това се прави за първи път и е трудно. Имахме най-доброто желание да помогнем като закупим тестове вместо тях”, обясни д-р Кацаров.

По думите му, има осигурени тестове за учениците до средата на януари. „Доставките обикновено са от Китай и отнема време, докато пристигнат. Договорили сме над 4 милиона теста. Над 1,5 млн. са доставени на МОН. Останалите ще бъдат доставени тази и другата седмица”, поясни министърът на здравеопазването.

Здравният министър призова депутатите да гласуват в парламента да се влиза със „зелен сертификат”, защото така щели да дадат пример на обществото. 

още от Общество