нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как милениалите промениха отношението на обществото към брака

Снимка: Shutterstock

През последните десетилетия отношението към брака и семейството се промениха много, а причините за това са многобройни. Често хората, които са преминали вече през един развод, се страхуват впоследствие да сключат нов брак, мислейки повече за последиците при евентулна нова несполука при съвместния живот. Много от милениалите вече разсъждават по-стратегически от предишното поколение, когато става въпрос за любов и обвързване. Те прекарват повече време в търсене на подходящия партньор, съжителстват заедно преди да сключат брак и подписват предбрачни споразумения в защита на своите активи. В резултат на това се намалява и процента на разводите сред по-младите хора. Но има още нещо важно, много от милениалите забавят брака по икономически причини - обременени с кредити, които изплащат, те първо искат да станат финансово успешни и независими преди да създадат собствено семейство. Ето как милениалите преминават от любовта към брака.

Развеждат се по-рядко

Милениалите са тези, заради които процентът на разводите в САЩ е спаднал с 24% от 80-те години на миналия век досега, информира Хана Смотерс за Cosmopolitan. Много милениали се страхуват от раздялата и за да избегнат нестабилен брак, прекарват повече време в търсене на подходящия партньор. Освен това те искат да са финансово независими, когато се врекат един на друг, затова първо се стремят да изплатят студентския си заем и да създадат успешна кариера, което ще има помогне да влязат в брака без излишен финансов стрес.

Женят се на по-късна възраст

Отделянето на повече време за намиране на подходящия партньор и приоритет на финансовия успех кара голяма част от милениалите да се женят по-късно в сравнение с предишните поколения. Средната възраст за първи брак в САЩ е 27 години за жените и 29 години за мъже, според данни на американското Бюро за преброяване. А проучване на британската сватбена компания Bridebook от 2017 г. показва, че младите, които вече са срещнали подходящия партньор, изчакват средно по около 4,9 години преди официално да си кажат „Да“ пред олтара.

Живеят заедно с половинката си и дори заедно купуват домове преди брака

Шест пъти се е увеличил броят на двойките, които съжителстват заедно преди брака, в сравнение с предходното поколение. Това е фактор, който допринася за намаляването на процента на разводите, коментира Ким Ренфро от Insider през 2016 г. Изследване, публикувано през 2007 г. в списание „Брак и семейство“, установява, че съвместният живот е станал част от пътя към брака. Някои двойки дори купуват жилища заедно, преди законно да се обвържат, като дават приоритет на собствеността на дома пред брака. Това като цяло се отразява на отношението към брака, но от икономическа гледна точка при раздяла улесняват разделянето на ипотеката между двете страни.

Повечето от тях изобщо не се женят

Приблизително 25% от милениалите едва ли някога ще се оженят, изчисляват експерти. Причината за това е, че те намират брака за не толкова важен, колкото са го намирали техните родители, твръди Рейчъл Сусман, психотерапевт и експерт по връзки в „Съсман Консултинг“. Освен това, наполовина е намалял процентът на възрастните хора, сключили брак през 2017 г. в сравнение с 1960 г., когато 72 на сто от хората са подписвали в гражданското.

Намаляването на броя на браковете е повлияно от традиционните роли и икономическите условия, което прави мъжете по-малко привлекателни партньори, установява Дейвид Дорн от университета в Цюрих. Намаляването на производствените работни места, доминирани от мъже направи мъжете по-малко привлекателни като съпрузи, показва проучването.

Все повече милениали подписват предбрачни договори

Предбрачните споразумения, които имат клаузи за разделяне на активите и финансите в случай на развод, обикновено се свързват с богатите. Но те стават все по-популярни сред американците, особено сред милениалите. През 2016 г. от Американската академия на брачните адвокати твърдят, че са наблюдавали увеличение на предбрачните договори сред милениалите, а 62% от анкетираните адвокати са категорични, че тези споразумения са се увеличили за тригодишния период от 2013 г. до 2016 г. Това е повече доказателство за това колко милениали се страхуват от развод и са склонни да се женят на по-късна възраст. Мнозина от тях са предразположени да защитят своите интереси, особено що се отнася до активите и дълговете, които натрупали преди да сключат брак.

Фенове са на сватбените церемонии

Сватбените церемонии са нарастваща тенденция сред двойките, които се обвързват за цял живот.

„Тези церемонии струват средно 50 000 долара, но могат да надхвърлят 100 000 долара“, изчисли Джесика Шифър за The New York Times по-рано тази година.

Харесват нетрадиционните сватби

Когато избират място, на което да се венчаят, милениалите избират все по-нестандартни места като хамбари и ферми, вместо традиционните бални зали в скъпи хотели, твърди Мери Ханбъри, позовавайки се на миналогодишното проучване на The Knot.

„На сватбата си те не искат материални подаръци от своите гости като тостери, печки или фризери, а предпочитат пари в брой“, обобщава Линда Маркс за The Times през 2015 г.

 

Източник: Business Insider

Редактор: Нели Тодорова 

още по темата
още от Общество