Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как работят нотариусите по време на извънредно положение?

Снимка: Shutterstock

„Нотариалните производства са сведени до неотложни случаи при строго спазване на здравно-хигиенните изисквания. Ситуацията е извънредна и за нас е много трудно да изпълняваме задълженията си. Но в крайна сметка нотариусът е държавен служител, държавата му е възложила функции, които той да изпълнява и ние в такива ситуации трябва да изпълним своя дълг“, съобщи председателят на Камарата на нотариусите Красимир Анадолиев за БНТ.

Той напомни, че съгласно Закона за мерките по време на извънредното положение една от нормите предвижда ограничаване на нотариалните удостоверявания.

Какво обаче означава неотложен случай според нотариусите?

„Неотложни са случаите, в които страните биха претърпели вреди, ако нотариалното удостоверяване не се извърши своевременно. Също така ако то не се извърши и в един бъдещ момент има опасност то да не бъде извършено. Неотложни са и обстоятелствата от чисто житейски характер, които могат да възникнат - заболяване, нужда от средства, т.е. достъпът до нотариална услуга в тези случаи е неотложен и необходим, тъй като това може да доведе до имуществени и други вреди. Клиентите трябва да аргументират тази неотложност и нотариусът трябва да вземе решение кое действие е неотложно и кое не“, поясни Красимир Анадолиев.

Той е категоричен, че няма как да се допусне извършването на измами в тази ситуация.

При извършването на удостоверяванията нотариусът извършва абсолютно всички изисквания съгласно действащите закони, така че достъпите, които има той за проверка на лични данни, база данни на население, Имотен регистър, той ги извършва. От гледна точка на извършване на измами, не бих могъл да кажа, че това може да се допусне“, каза още председателят на Камарата на нотариусите.

 

още по темата
още от Общество