нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Калифорния настанява бездомните в хотели

Getty Images

34-годишният Матю Падия, който има пейсмейкър и астма, е сред хилядите бездомни в Калифорния. Сега обаче той и неговият съпруг Нито са настанени в хотел, като част от програмата на американския щат за подпомагане на хората без подслон или в приют – една от най-уязвимите на коронавируса групи, пише „Асошиейтид Прес“.

В момента двойката живее в стая в един от кварталите на Лос Анджелис, с безплатна храна и здравни прегледи. Температурата им се измерва при влизане в сградата, служителите насърчават хигиената и социалната дистанция, но понякога обитателите недоволстват, например, че не могат да седнат заедно на една маса.

65-годишният Боби Даниел, който по принцип живее в колата си, също е настанен в хотел. Осъзнал колко сериозна е пандемията, когато кафенетата затворили и вече не можел да ги посещава, за да използва лаптопа си оттам. Сега обаче си има собствено кътче. „Чувстваш се спокойно, чувстваш се късметлия, благодарен. Направо е трудно да повярваш“, сподели той.

От мярката за безплатен подслон, обявена през март от губернатор Гавин Нюсъм, са се възползвали приблизително 7 хиляди бездомници, а общият им брой надвишава 150 хиляди. Местните власти обясняват, че откриването на подходящи места за настаняване и преговорите със собствениците забавя процеса. Техните имена се пазят в тайна, с цел по-голяма сигурност на пребиваващите.

Тази седмица бе предложен нов ход за действие – отделянето на 750 млн. долара за купуването на хотели, в които бездомните да отседнат за постоянно.

още от Общество