нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китай изпраща за първи път жена до космическата си станция

Снимката е илюстративна. /Getty Images

Първата жена, назначена да работи на новата космическа станция на Китай, поема утре към мисията си на борда на кораба „Шънджоу-13“ – знаков момент за жените астронавти и бързо разширяващата се космическа програма на страната, предаде CNN.

41-годишната Уанг Япин е част от тричленен екипаж, който се насочва към „Тянгун“ (в превод „Небесен дворец“).

Азиатската държава цели да завърши станцията си и да изпрати постоянен екипаж там през декември 2022 година. Миналия месец други трима китайски астронавти успешно завършиха тримесечен престой на станцията, по време на който работеха върху нейния основен модул и проведоха две космически разходки за инсталиране на оборудване.

Екипажът на Япин ще остане 183 дни. Космическият кораб ще бъде изстрелян от пустинята Гоби в 12:23 ч. пекинско време, а подготовката за полета включваше доставка на 6 метрични тона храна, вода, бутилки с кислород, скафандри и други предмети до станцията миналия месец.

„Това е като ролята на жената в семейството. Жените имат отговорности. Ние също така правим сериозните мисии по-живи и приятни… Ние, жените астронавти, тежим по-малко, което е и по-икономично за мисията“, коментира Япин.

Тя е втората китайка, изпратена в Космоса, след Лю Ян, която бе на мисия през 2012 г. на кораба „Шънджоу-9“.

още от Общество