нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

КНСБ одобри идеята за covid-мерки за затворения бизнес при втори локдаун

Снимка: Shutterstock

Предложението на здравния министър за затягане на противоепидемичните мерки у нас от петък ще бъде обсъдено на днешното заседание на Министерския съвет. Перките предвиждат затваряне на всички нехранителни търговски обекти, включително и молове, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи, както и удължава на забраната за посещения в заведения, барове, клубове, като ресторантите ще могат да работят само с доставки по домовете. Университетите, училищата и детските градини да затворят, като учениците и студентите да се обучават в електронна среда поне до Коледа. Прекратяват се и екскурзиите в страната и чужбина, да се забрани провеждането на спортни мероприятия. За разхлабване на мерките ще се мисли преди Коледа, когато се очаква да има намаляване на броя на заразените. Вчера бизнесът възрази срещу временното затваряне на част от икономическите дейности и настоява за компенсации, разсрочване на дългове за данъци, осигуровки и кредити.

Всички тези мерки имат своя икономичеки и социален ефекти. Как новите мерки ще се отразят на икономиката, обсъдиха работодатели и синдикати в ефира на БНТ

"Как ще се отразят мерките зависи от това дали те ще бъдат съпроводени със съответните мерк за подкрепа. Много точно трябва да се дефинира какво точно се затваря" обясни Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал.

"Веднага със затварянето на такива обекти, дрябва да се стартира подкрепа за тях, като тази подкрепа трябва да бъде в две посоки - за доходи на хората и за разходте, които имат предприятията, дори когато не работят", поясни той. 

Президент на КНСБ Пламен Димитров се съгласи с този подход, че веднага трябва да бъдат обявени мерките, които да подкрепят както предприятията, така и мерките за работещите.

Той припомни, че още през септември е предложена нова правна рамка, която да гарантира изплащането на обезщетенията на работещите в предприятия, които са изцяло затворени или изпитват съответните затруднения от пандемията. 

още от Общество