нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Комисията по хазарта си е затваряла очите, смята Валери Симеонов

Снимка от официалния фейсбук профил на Валери Симеонов

Трябва да обясним на хората, че няма пропуск в Закона за хазарта. Той е добре направен. По отношение на цифрата, става въпрос за годишна злоупотреба от 600 млн. лв. Тези суми са обороти, които в поголямата си част са от печалба на база на ниските такси, които са платени. Според закона те е трябвало да се платят, но са били задържани от оператора. Това обясни лидерът на НФСБ Валери Симеонов в ефира на Нова телевизия по повод разкритията с „Националната лотария“ и обвиненията срещу Васил Божков.

„Безспорно е, че не е упражняван контрол. Има корумпиран орган, който позволява тези злоупотреби. Законът не е прилаган така, както трябва. Внасяла се е една по-ниска такса, а Комисията по хазарта си е затваряла очите“, обясни още той.

По думите му няма официална информация колко са произведените талони и колко са продадени.

„До момента нямам информация да е извършвана проверка върху количеството талони, които са внасяни от Индия, където се печатат, и тези, които са разпространени в търговската мрежа. Пак поради разпоредбите на закона, когато си купиш талон за търкане, не ти издават касов бон. Самият талон се приема като ценна книга, тъй като трябва да има два защитени знака. Оттам нататък няма как да засечеш в касовия апарат колко са продадени. Това дава възможност за много мащабни злоупотреби. Редно е да се направи проверка в тази посока“, поясни Валери Симеонов.

Той коментира и изнесените записи от СРС-та, за които се твърди, че се чува разговор на президента Румен Радев с шефа на ВВС. „И двете страни преминават границите на нормалното. От това губи държавността. Не би трябвало да бъдат изнасяни СРС-та в публичното пространство преди да има доказателства и да бъде доказана вина”, каза Симеонов. Според него президента Радев прави оценка на прокуратурата по безпардонен начин. „Той не трябва да бъде толкова категоричен към прокуратурата”, смята лидерът на НФСБ. 

 

още по темата
още от Общество