нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Комисията по антикорупция започна проверки на сделките за апартаментите на властта

Снимка: Мениджър Нюз

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) започна официално проверка по сигналите за покупката на апартаменти от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева, в столичния квартал "Изток", съобщиха от ведомството.

В хода на проверката ще бъдат изследвани всички данни и обстоятелства, публикувани в медиите, включително пазарните цени на визираните имоти, произхода на средствата за покупката им, както и търговия с влияние и конфликт на интереси при приемането на законодателни промени от страта на Народното събрание. Ще бъде проверена и дейността на фирмата продавач „Артекс инженеринг“ АД, както и нейното евентуално участие в обществени поръчки, уточняват от КПКОНПИ.

Ще бъдат анализирани всички сделки за покупко-продажба, осъществени от търговското дружество за периода 2017 – 2019 г. с оглед установяване на цените, на които обичайно са продавани имоти от фирмата, както и евентуалното установяване на други лица по чл. 6 ал. 1 от ЗПКОНПИ, които са сключили сделки с компанията. Ще бъде изискана информация от компетентните органи и за всички получени разрешения за строителство, издаден на дружеството за този период.

Ще бъдат снети обяснения от страните по всички сделки, както и от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева, посочват още от КПКОНПИ.

В хода на проверката ще се изследва и наличието или липсата на свързани лица в политически партии и фирма „Артекс инженеринг“ АД, както и дали търговското дружество е правило предизборни дарения, допълват от комисията.

В случай, че на Комисията бъде възложена проверка от Прокуратурата, КПКОНПИ ще извърши и допълнителни действия, с оглед указанията на държавното обвинение.

Върховната касационна прокуратура също възложи на КПКОНПИ проверки на четирите сделки за покупка на апартаменти в жк. "Изток".  Прокуратурата е разпоредила да бъдат изискани данни за притежаваните от четиримата недвижими имоти, историята по собственици на всеки от закупените апартаменти, актуалното състояние на дружеството - продавач, декларирането на имотите в съответните общински райони, относно заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, както и относно произхода на средствата за покупката, става ясно от съобщение на сайта на държавното обвинение

С разпореждане на прокурор от нотариусите, сключили сделките, ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка.

От всеки от четиримата ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции. Проверката по отношение на Цветан Цветанов ще обхване също последващите сделки, касаещи заменените от него жилища.

Прокуратурата е предложила на комисията да прецени дали има и конфликт на интереси по отношение на Цветан Цветанов. Повод за това са публикации за начина на приемане на изменения в Закона за устройство на територията и връзка на тези изменения със строителната дейност на дружеството - продавач.

още по темата
още от Общество