Затвори

Кристо – вълшебникът, за който светът беше арт галерия

Getty Images

Тъжната новина за кончината на артиста от български произход Христо Явашев-Кристо обиколи американски, британски, френски и италиански медии и организации, които се сбогуваха с него с топли спомени.

„Шекспир ни каза, че „светът е сцена“, а Кристо показа на всички ни, че светът е арт галерия. Роденият в България артист не се интересуваше от стерилните бели стени на съвременните музеи, където предметите съществуват, отделени от ежедневието“, коментира Уил Гомпърц, арт редактор на „Би Би Си“. Вестник „Гардиън“ пък разгледа житейския му път от Габрово, през София до Париж, където среща своята съпруга и вдъхновение – Жан-Клод дьо Гийебон и заедно опаковат „Пон Ньоф“, най-стария мост в града. Първият им съвместен проект е осъществен през 1961-ва, 3 години след запознанството им, в Германия, където опаковат варели от петрол на пристанището в град Кьолн.

Снимка: Getty Images

Във Франция в. „Монд“ отбеляза, че артистът и неговата съпруга Жан-Клод са се превърнали в майстори на изкуството да трансформират пространството, опаковайки го. Като „вълшебник“ го определи Националният център за изкуство и култура „Жорж Помпиду“, където през март трябваше да бъде открита ретроспективна изложба на Явашев, но пандемията отложи събитието за 1 юли.

Паметта на Кристо почете и „Ню Йорк Таймс“, който припомни за поставянето на 7503 оранжеви винилови „порти“ през 2005 година в „Сентрал Парк“, в американския град Ню Йорк, където Кристо живееше до смъртта си. Това е последният проект, който реализират заедно с Жан-Клод, а сред най-запомнящите се е и опаковането на германския Райхстаг след преговори с властите, продължили над 20 години.

Снимка: Getty Images

Сред най-популярните му произведения на открито е „Мастабата“ – общо 7500 варела, всеки с обем от 200 литра, подредени във формата на трапец и изнесени върху платформа във водите на езерото „Серпентин“ в лондонския „Хайд Парк“.

Снимка: Getty Images

В Италия Кристо ще бъде запомнен с „Плаващите кейове“ на езерото Изео – оранжевите пътеки с дължина 3 км радваха над 1.5 млн. местни и туристи в продължение на две седмици в началото на лятото на 2016 година. За тази арт инсталация италианският вестник „Република“ припомни, че „оттогава Кристо е „осиновен“ от местните жители, които го помнят с благодарност и обич“.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Christo and Jeanne-Claude (@christojeanneclaude) on Jun 18, 2017 at 2:35am PDT

 

По волята на Кристо последният му творчески замисъл-опаковането на Триумфалната арка – проект, зародил се още през 60-те години на миналия век, ще бъде осъществен през 2021 година, между 18 септември и 3 октомври. Още в началото на  миналата година Кристо обяви, че е получил разрешение за неговото реализиране от френското правителство. За него ще бъде използван полипропиленов плат в сребристосиньо, а площта му е общо 25 хил. кв. метра. За твореца това щеше да е и първото опаковане на монумент след смъртта на Жан-Клод през 2009 година.

Снимка: www.christojeanneclaude.net

още от Общество