нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Задава се ново удължаване на извънредната епидемична обстановка. Този път - за по-дълъг период

Снимка: Shutterstock

Извънредната епидемична обстановка у нас да се удължи до края на ноември - такова предложение ще отправи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев до Министерския съвет, съобщи самият той след дискусия, свързана с предизвикателства и обстановката с COVID-19 у нас. 

Увеличаването на случаите в Южна Европа и очакван бум на предаване на заразата в училище още в края на този месец са сред причините за готвеното удължаване за по-дълго време. Друга причина е да се пести административно време за приемане на процедурата по удължаване от МС, обясни доц. Кунчев. 

Нови противоепидемични мерки няма да се въвеждат. Окончателно решение за удължаването на епидемичната обстановка трябва да вземе правителството.

"За две седмици случаите в Европа са скочили средно с 20%. Има обаче страни с по над 80%. На този фон България е една от много малкото страни с намаление и то е с минус 2,7%. Не е много, но на фона на общото увеличение е показателно, че след платото през август успяхме да постигнем няколко седмици на постепенно намаляване на случаите. Имайки предвид досегашната динамика можем да кажем, че нищо не можем да кажем. Нищо не е ясно. Дали вълната от Германия, Испания и Португалия ще дойде при нас или ние сме им я предали, също не е ясно. През последните дни има леко покачване, така че този процент минус 2,7 ще премине към покачване", каза доц. Кунчев.

По думите му, се очаква другата седмица да бъде подписан договорът за доставка на противогрипните ваксини за възрастни хора. Те ще са безплатни и прогнозите са, че ще бъдат в кабинетите на семейните лекари в средата на октомври. Според доц. Кунчев ще има достатъчно време за имунизация на желаещите преди настъпването на грипа. 

още от Общество