нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лекарският съюз подкрепя предложените от здравния министър по-строги мерки

Снимка: Shutterstock

Колкото и да звучи нехуманно - лекари, вие не сте жертвени агнета! Няма нужда да приемате хора, които преди няколко дни са ви наричали невежи и конспиратори! Не приемам медиците да живет в страх, защото някой се подиграва със ситуацията и не вярва в коронавируса. Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров след като здравният министър вчера предложи нови по-стриктни мерки с цел ограничаване на коронавируса, които трябва да бъдат обсъдени утре на заседанието на Министерския съвет.

"Достатъчно мълчахме на темата протести, за да не изглеждаме политически ориентирани. То не беше горене на маски, то не беше подигравка към лекарите. Няма да продължим да бъдем обвинявани. Когато запушиш системата, не може да очакваш, че тя ще работи добре", категоричен е Маджаров. И допълни, че от БЛС подкрепят напълно предложените мерки от министъра на здравеопазването. 

"Ясно е, че само със самосъзнание няма да стане. Разум няма нито в обществото, нито във властта. Ако сега не се приемат предложенията на министъра, това означава, че приемаме медиците точно като жертвени агнета. Утре ще дадем пресконференция. Преди повече от месец и половина чухме решението на Министерския съвет, че ще правят PCR-тестове на личните лекари, понеже са на първа линия. Ние го бяхме предложили в края на август. От тогава досега нищо не се промени", обобщи ситуацията Маджаров. 

Пулмологът д-р Александър Симидчиев обаче не вярва само за десет дни да се промени смъртността заради наложените мерки. "Дори да правим повече или по-малко тестове, то винаги около 40% от изследваните са положителни, което значи, че това е честотата сред останалата част от населението и при такава висока честота спирането на процеса на разпространение е много труден. Трябва над 99% от хората да спазват мерките, а това не се случва. Ако вирусът беше разделен колкото обществото ни, ние щяхме да имаме много лека епидемия. За съжаление той е много еднакъв и систематичен в това, което прави. А ние сме разделени в това - дали да носим маски, или не, дали да има локдаун, или не. Това разделяне в нашето общество пречи да имаме ефективния отговор, който трябва да имаме относно този вирус", каза пулмологът в ефира на БНТ.

Според него, причината да сме в челните редици по смъртност, е поведението ни и отношението ни към този проблем. "Около седмица след като се приложат ефективно дадените мерки, трябва да започне да се измерва честотата на контактите, например в спешната помощ - защото това са едни от първите индикатори, които ще се променят. Хоспитализациите са по-късно, интензивните отделения - още по-късно. Параметърът смъртност ще се промени най-бавно и не можем да очакваме в следващите десетина дни да се промени смъртността от тези мерки. Тя ще почне да се променя в рамките на около две седмици. Тези мерки винаги имат отложен ефект върху някои от параметрите, по които се наблюдава пандемичният процес", каза още той. 

Пулмологът допълни, че при учениците е важно да се ограничат контактите между децата. "Присъствените училищни занятия водят до съществено нарастване на скоростта на разпространение без да увеличават заболеваемостта в училищата, те увеличават заболеваемостта навън, защото те са средство за разпространение", обясни Симидчиев. 

По думите му, от 56 млн. заразени в света доказани с повторно заболяване с вирус, който е леко различен от първоначалния - са 29 човека, т.е. те боледуват повторно от същия вирус, който е леко различен. Според него, засега големият процент от хората получават трайна невъзприемчивост към повторно боледуване, но има известен процент, които могат да боледуват повторно. 

още от Общество