нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Мария Бакалова кръсти българския научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий"

Снимка от излъчване на живо по БНТ

Първата българска актриса, номинирана за Оскар - Мария Бакалова, стана кръстница на българския военен научноизследователски кораб с бордови номер 421 - "Св. Св. Кирил и Методий".

Тържественият ритуал по издигане на военноморския флаг и присвояване на име на плавателния съд се проведе във Варна. За името на кораба бе обявен конкурс, а от всички над 250 предложения комисия избра името "Св. Св. Кирил и Методий". 

Плавателният съд е собственост на Консорциум "Българска антарктическа база "Св. Климент Охридски" и научноизследователски кораб", чиито членове са ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Български антарктически институт /БАИ/. 

Основните задачи, които корабът ще изпълнява, са осигуряване на българските национални антарктически експедиции, осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации. Корабът ще се използва и за практиките на обучаемите от ВВМУ и на други морски образователни институции. С него ще могат да се правят и хидрографски изследвания за нуждите на ВМС на Република България. 

"Щастлив съм, защото се сбъдна мечтата на българите на Антарктида да имаме собствен превоз до Ледения континент. Това е огромно постижение, защото по този начин България излиза в Световния океан с научноизследователски кораб", отбеляза и проф. д-р Христо Пимпирев от Антарктическия институт.

още от Общество