Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

6-часовите протести на плажа в парк "Росенец" доведоха до оставка на областния шеф на МВР

Снимка: Shutterstock

Няколко часа продължиха протестите край охраняемия плаж в парк "Росенец". Единият бе организиран от Христо Иванов, за масово ходене на плажа, след като преди дни той и двама представители на партията „Да, България“ не бяха допуснати до морския браг от служители на НСО, които охраняват района. Вторият - на симпатизанти на ДПС, дошли от рано с автобуси от различни кътчета на страната, и те дошли заради плажа. Полицейски кордон цял ден се опитваше да предотврати двата протеста да се слеят. Въпреки това се стигна до ескалация на напрежението и малко след 12 часа на обяд кордонът беше пробит, Христо Иванов бе повален на земята, а полицията задържа Иво Мирчев от "Демократична България". Два часа по-късно протестиращите все пак стигнаха до така бленувания плаж и то под полицейска охрана. А Борисов поиска и по-късно получи оставката на директора на Областната дирекция на МВР в Бургас старши комисар Радослав Сотиров.

Ето как се разви протеста край плажа в парк "Росенец"

Симпатизанти на ДПС от цялата страна пристигнаха рано тази сутрин в парк "Росенец" на входа на лятната резиденция на почетния председател на движението Ахмед Доган. Те твърдяха, че са от Айтос, Кърджали, Благоевградско, Силистра, Пазарджик, Търговище и са тук единствено за почивка. На плажа пристигнаха още лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, евродепутатът Илхан Кючюк, както и кметът на община Гърмен Феим Иса. А целият периметър на парка е със засилено полицейско присъствие.

"На място са хора от ДПС с кауза, които са сметнали за морално да изразят своята подкрепа към почетния лидер на движението. Дали ще има охрана от НСО е въпрос от тяхната компетенция, те решават за кои хора ще има охрана. Политиците да не бъдат съдници за това кой може да има охрана и кой не", каза пред БНТ Илхан Кючюк. По думите му всички хора искат България да просперира, а мечтата на ДПС е да живеем в страна, която всеки ден да работим за благосъстоянието на хората.  

Организаторите на инициативата „масово ходене на охраняем плаж“ обясниха, че имат разрешително за протеста и са потърсили вчера информация от полицията и кмета на Бургас Димитър Николов за режима на достъп, но не са получили такава.

"Десетки са заявките за участие", каза за БНР Ивайло Мирчев от "Да, България", който е сред организаторите. "Със сигурност имаме потвърждение за поне 30 лодки, моторни яхти, джетове и каяци, 2-3 корабчета с по 25-30 човека. Ще тръгнат от Бургас, Созопол, кой откъдето реши. Има стотици заявки за автомобили. За автобуси знаем за организирани пътувания от младежките структури на ДПС", добави Мирчев. 

Протестът, организиран от Христо Иванов, който трябваше да започне в 11 ч. в района на парк „Росенец“, обаче, се премести пред община Бургас.

"Отиваме пред общината да търсим политическа сметка на кмета защо осуетяването на съгласувано събитие. Отново виждаме български власти да обслужва Ахмед Доган. В момента полицията създава предпоставки за напрежение, защото това е една тапа, в която ще се съберат хората от двете изяви, и е идеална среда да има провокация. Искам да предупредя, че това се дължи на липса на организация от страна на полицията. Ние, доколкото зависи от нас, няма да допуснем конфликт. Управляващите от ДПС и ГЕРБ имат интерес да предизвикат провокация, имат интерес да предизвикат насилие“, коментира Христо Иванов. И призова хората, събрали се за инициативата „масово ходене на охраняем плаж“, да не се поддават на провокации. 

В 11 часа лодки достигнаха по вода до плажа в парк „Росенец“ като част от инициативата „масово ходене на охраняем плаж“. Първи до кея достигна голям катамаран, но симпатизантите на ДПС се опитаха да избутат плавателния съд. По суша достъпът на протестиращите от инициативата беше блокиран от полицията. 

Малко по-късно лично кметът на Бургас Димитър Николов пристигна на протеста. По думите му, първоначално в общината било постъпило искане за провеждане на протеста, организиран от Христо Иванов, за който е била дадена зелена светлина. По-късно в общината пристигало искане за втори протест, за което Николов бил уведомен от директора на ОД на МВР Бургас. От МВР на място обясниха, че полицейските сужители следят единствено за опазване на здравето на българските граждани и че двата протеста са с различен начален час.  

"Поисках от директора на ОД на МВР да осигури достъп на гражданите до път. Смятам, че е грешка органите на МВР да не допускат гражданите. С това се създава по-голямо напрежение. Очаквам решението на полицията. Комисар Сотиров каза, че е негова отговорност да осигури достъп на протестиращите", заяви пред журналисти кметът на Бургас. 

Малко след 12 часа, обаче, напрежението ескалира и хората успяха на пробият полицейския кордон. Христо Иванов бе повален на земята, а полицията задържа Иво Мирчев от "Демократична България". 

Полицията допусна протестиращите да отидат до морския бряг, близо до имението свързано с Ахмед Доган едва след 13 часа. С тях към брега тръгнаха кметът на Бургас Димитър Николов, представители на "Да, България" и общински съветници от Бургас. Полицаи с шлемове и служители на жандармерията охраняват протестиращите и следят да няма конфликти със симпатизанти на ДПС, които също са в района на парка. За да се избегне срещата с привържениците на Доган, протестиращите избраха да вървят през обходен маршрут. 

Стигнали до така желания бряг в близост до луксозния почивен комплекс, свързан с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, протестиращите легнаха на плажа и призоваха симпатизантите на ДПС, заедно да правят тен.

Междувременно, на извънреден брифинг на МВР бе съобщено, че премиерът Бойко Борисов е настоял да се свика комисия и да се вземе решение по сваляне на охраната на г-н Доган и г-н Пеевски.

"Пак по негово разпореждане задържаните лица в „Росенец” са освободени, като  са им съставени протоколи да не нарушават обществения ред. След като Борисов преценява, аз ще поискам оставката на директора на Областна дирекция на МВР в Бургас", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов. 

Така и стана, след 14:30 ч. директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас старши комисар Радослав Сотиров, обяви пред журналисти в парка "Росенец", че подава оставката си и добави, че поема отговорността за действията в парка "Росенец". 

Протестът в района приключи малко преди 17 часа в спокойна обстановка, без напрежение, скандерания или сблъсъци.

 

още от Общество