Затвори

Мая Манолова учреди гражданска платформа, ще я финансира с дарения

Снимка: Фейсбук

Бившият омбудсман Мая Манолова обяви старта на анонсирания от нея след загубата на кметските избори в София проект - създаването на нова гражданска платформа, която ще се казва „Изправи се“. Всеки гражданин ще може да подава своите сигнали за нередности чрез дигиталната платформа на сдружението. А екипът, който застава до нея, ще организира приемни за граждани. Проектът пък ще се финансира чрез дарения.
„Това не е партиен проект и няма да прераства в партия, а е сдружение, юридическо лице с идеална цел в обществена полза и защита на гражданските права. Всички сме граждани и от нас се очаква да говорим, а не да мълчим и да оставяме партиите да вземат решение вместо нас“, обясни Манолова. 
Учредители заедно с Манолова стават много от известните лица, които я подкрепиха в кметската кампания. След тях са актьорите Деси Бакърджиева и Веселин Плачков, режисьорите Борис Панкин, Невена Андонова и Максим Генчев, олимпийският шампион по стрелба Таню Киряков, певицата Кристина Димитрова, икономистът Бисер Манолов, Тихомир Валериев от "Зелена Обеля", Вера Иванова от "Системата ни убива", ген. Валентин Цанков и представители на много други граждански структури. 
Очаква се в понеделник към платформата да се присъединят граждански движения, сдружения, инициативни комитети и браншови организации, като всеки от тях щял да запази своята независимост, въпреки че ще стоят зад общи каузи. 
„Гражданският натиск е последната надежда за коректив на властта. Гражданите плащат скъпо на партиите и институциите, а те са най-легитимният, силният, но и най-подценяваният инструмент на демокрация“, каза още Манолова при обявяването на новата гражданска платформа. 
„Изправи се“ ще работи в общо девет области, сред които достойни доходи и работа за всеки, защита срещу монополите, съдебната реформа, борбата срещу корупцията, справедлива социална система, достъпни здравеопазване и образование, чист въздух и храна, както и ще се бори срещу презастрояването.   

 

още по темата
още от Общество