Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Милиони откраднати с подвеждащи имейли от клиенти на белгийски банки

100

Shutterstock

Близо четири милиона евро са били откраднати от началото на годината от клиенти на белгийски банки, съобщават местни медии, като се позовават на официални данни.

През първата половина на годината са били установени 2650 подобни случая, докато за цялата 2017 г. броят е бил 3205, уточнява белгийската банкова федерация. Най-често измамниците изпращат подмамващи електронни съобщения на жертвите, като се представят за банка, министерство или за полицаи.

Съобщенията съдържат линк към сайтове, където от потребителите се иска да въведат банковите си данни, включително кодове за достъп.

Измамниците използват за дейността си имейли, съобщения или обаждания по телефона, както и постове в социалните мрежи, където се представят за търговски вериги, осигуряващи намаления на стоки.

Похватът, познат като "фишинг", е донесъл на измамниците 2,5 милиона евро миналата година и 3,8 млн. евро от началото на тази година.

Измамните електронни съобщения, от името на "банки" напоследък са често срещани и у нас, като се злоупотребява с имената на някои от най-известните баник в България. Специалистите по противодействие на кибепрестъпността съветват винаги да се чете внимателно целият адрес от който е изпратено будещо съмнение съобщение и да се обръща особено внимание на домейна в адреса.

още от Общество
14
Сряда
Ноември