нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Мишел Барние публикува "таен дневник" за Брекзит

Getty Images

Таен дневник за Брекзит публикува главният преговарящ от страна на ЕС за Брекзит Мишел Барние. В новата си книга, която днес излиза от печат под заглавието "Голямата илюзия: таен дневник на Брекзит (2016-2020 г.)", 70-годишният французин разказва как са вървели преговорите по двете исторически споразумения - това за излизане на Великобритания от ЕС и това за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел. По време на тези преговори той общувал с двама британски премиери и няколко британски главни преговарящи, предава Франс прес.

В дневника си Барние споделя дълбокото си уважение към бившата британска премиерка Тереза Мей и я описва като храбра и упорита жена сред много мъже, които са мислели по-скоро за личните си интереси, отколкото за бъдещето на страната. С това твърдение Барние визира настоящия британски премиер Борис Джонсън и няколко други политици, като например предшественика на Тереза Мей - Дейвид Камерън, които по думите на бившия главен преговарящ "ще носят истинска отговорност пред историята на страната си".

В дневника Барние използва по-скоро уважителен тон към британските си събеседници, но от време на време прибягва и до по-язвителни формулировки, отбелязва БТА. Така например за заклетия привърженик на Брекзит - Найджъл Фараж, той казва, че е толкова сърдечен и мил в лични разговори, колкото е яростен и демагог на обществени места.

Барние, който е бил министър по време на президентствата на Франсоа Митеран, на Жак Ширак и на Никола Саркози, не е особено ласкав и когато говори за Мартин Зелмайер, дясната ръка на бившия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, обвиняван в изтичане на информации за медиите. За него Барние твърди, че е преговарял тихомълком с британците и упражнявал натиск върху самия него. Бившият главен преговарящ описва в книгата си начина на действие на брюкселската дипломация, при който размяната на подаръци и на любезности са последвани от забиване на нож в гърба и белязан от изненадващи телефонни разговори на високо равнище, и поверителни бележки, които пристигали в запечатан плик и от непознато място.

Барние разказва и за блъфовете от британска страна като например този в последните дни на търговските преговори, когато британците са направили предложение за риболова, пълно с капани и с фалшиви компромиси, което европейските екипи се опитвали да проучат детайлно до изтощение. Дневникът на Барние наброява 530 страници и в него няма сензационни разкрития, отбелязва агенцията.

Очаква се тази есен Барние да обяви дали или не ще се кандидатира на президентските избори във Франция догодина. В книгата си той оправя призива: "Нека заедно поставим основата на един нов просперитет. Нашата работа започва от Франция".

 

още от Общество