Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Десетки жертви след масова стрелба в Нова Зеландия

1299

Guliver / Getty images

Най-малко 40 души са загинали при масова стрелба в град Крайстчърч, Нова Зеландия, съобщават световните медии. Над 30 души са приети по спешност в болниците на града.

Става въпрос за стрелба най-малко на две места според властите. Огънят е бил открит в джамии. Според свидетели мъж в камуфлажно облекло е открил безразборна стрелба с автоматична пушка в джамията "Ал Нур". Предполага се, че по време на стрелбата в джамията е имало близо 300 души.

По думите на премиера Джасинда Ардърн, много от хората в джамията вероятно са мигранти. "Това е необичаен и безпрецедентен акт на насилие", посочи тя, допълвайки че това е "един от най-мрачните дни в историята на Нова Зеландия". "Нова Зеландия е техният дом. Те би трябвало да са в безопасност тук. В Нова Зеландия няма място за екстремно насилие", подчерта Ардърн. 

Задържани са трима мъже и една жена. 

Комисар Майк Буш определи като абсолютен акт на смелост действията на полицаите при задържането на заподозрените. Той посочи също така, че са открити няколко импровизирани взривни устройства, прикрепени към автомобили.

Един от арестуваните, поел отговорност за нападението, е оставил антиимигрантски манифест от 74 страници, в който обяснява кой е и какви са причините за действията му, информира Асошиейтед прес. 

"Това е развиваща се ситуация и работим да потвърдим фактите. Можем обаче да потвърдим, че има множество жертви", каза представител на полицията. 

Отбор по крикет от Бангладеш пристигал за молитва, когато стрелбата започнала, но всичките му членове са в безопасност, разказа треньорът им, цитиран от БТА. 

Полицията призова гражданите да избягват джамиите в страната. 

още по темата
още от Общество
22
Сряда
Май