Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Морбили - най-заразната заразна болест вече с широка циркулация у нас

Shutterstock

Ние вече имаме достатъчно широка циркулация на вируса на морбили в страната, така че и без внос при контакт на неимунно лице с болен, шансът той да се разболее е много голям, защото морбили е най-заразната заразна болест. Това заяви за „Фокус” д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

„Достатъчен е минимален контакт. Ключово е вирусът да не намери неимунни лица. Очевидно обаче той намира. Това засега е най-широко разпространено в ромската общност, около 90% от случаите са сред тях. Има и деца, които са в подимунизационна възраст. Те не са защитени и формират около 20-25% от случаите“, съобщи д-р Ангел Кунчев.

От средата на февруари разпространението на морбили у нас се повишава. Тази година последователно имаше по 100-160 заболели в областите Благоевград, Разлог, Кюстендил и София, припомни той, като уточни, че отделни случаи бяха изнесени в Пазарджик, Бургас, Русе и Пловдив. Според него противниците на ваксините станаха по-смирени и настроенията против ваксинацията значително намаляха.

Той каза още, че съществуват огромни рискове от пренасяне на морбили чрез пътуване. В Украйна, Румъния, Сърбия и Македония са регистрирани случаи на болестта, обясни той, като уточни, че процесът се наблюдава и във Великобритания, Франция и Италия. Само в 3 от европейските страни няма случаи на морбили, уточни д-р Кунчев. За намаляване на заразените от морбили се предприемат издирвания на неваксивирани деца. Над 1000 допълнително имунизирани има само в София, добави главният държавен здравен инспектор.

още от Общество
14
Четвъртък
Ноември