Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

МВР проверява сигналите за полицейско насилие над протестиращи

Снимка: Мениджър нюз

МВР проверява информациите за използването на физическа сила от страна на полицейски служители над протестиращи в София. Всички събрани данни ще бъдат подложени на анализ. Това стана ясно на брифинг в Столичната дирекция на вътрешните работи. 

"Назначени са проверки, които имат за цел да установят истината и участващите в тях лица. Ще приключат в едномесечен срок, при констатирани нарушения от страна на униформените, ще бъде поискана и потърсена отговорност", обяви директорът на СДВР Георги Хаджиев и поиска време, за да се установи в пълнота обективната истина.

"Чухме една от гледните точки на една от майките, на единия от задържаните. Нейният случай не е относим към публикувания клип под колоните на Министерския съвет. Случаят е от 10-ти на Орлов мост и на задържания му е повдигнато обвинение за изключително грубо и непристойно поведение спрямо полицаи. Дадена му е възможност да се свърже още тогава с адвокати и свои близки. След като се оплакал от здравното си състояние е откаран в "Пирогов", разказа Хаджиев.

По думите му, всички данни, които бъдат събрани, ще бъдат подложени на анализ. От Столичната дирекция на вътрешните работи поясниха, че ескалация на напрежението е имало най-вече пред МС вечерта на 10 юли и при кръстовището на ул. „Оборище” и „Васил Левски”. След протестите пред Министерски съвет в петък вечер, при които се стигна до арести на демонстранти, в социалните мрежи се появиха клипове на очевидци, на които се вижда как полицаи вдигат един от вече задържаните и положени по очи на земята с белезници и го хвърлят отново на земята. Бяха изнесени данни, че при арестите има пострадали, като двама от тях са в "Пирогов". Родителите на единия от тях, разказаха впоследствие, че синът им е бил малтретиран и потвърдиха кадрите с хвърлянето на задържан като по разкази на техния син, той е бил стоварен върху него, докато самият той също е лежал по очи с белезници. Младежът вчера е пожелал да напусне "Пирогов", въпреки, че по лекарска преценка все още се нуждае от медицински грижи, тъй като се страхува да не бъде арестуван отново.

От МВР обявиха още, че всекидневно се инструктират всички полицейски служители за използването на физическа сила и помощни средства спрямо гражданите. Първата редица полицаи са с жълти жилетки, на които пише "Антиконфликт".

Според анализа на данните, и в събота, и в неделя, на протестите е имало провокатори.

"Полицията е деполитизирана, нас ни вълнува да опазим обществения ред, демокрацията и държавността. Тези полицаи седят на всички протести, независими от това кой управлява. Апелът ни е: Протестирайте, но не нападайте полицията. Тя е там, за да пази вас", заключиха от МВР. 

още по темата
още от Общество