Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Национална стачка парализира Белгия утре

61

Shutterstock

Белгия ще бъде обхваната утре от национална стачка, съобщиха местните медии. Очаква се да бъде засегната работата на обществения транспорт, администрацията, пощите, училищата и детските градини, магазините.

Летището в Шарльороа, докъдето се извършват нискотарифните пътнически полети до Белгия, ще бъде изцяло затворено. Някои авиокомпании са пренасочили полетите си до съседни държави. Летището в Брюксел (Завентем) е отменило над половината от полетите. Националният авиопревозвач Брасълс еърлайнс утре няма да лети, предаде БТА. Пътниците, засегнати от стачката на летищата, няма да имат право на обезщетение, защото обстоятелствата са извънредни, но ще могат да получат обратно стойността на купените билети, уточниха от потребителските организации.

Очаква се един от три влака утре да се движи, като по-голяма е вероятността да бъдат обслужвани частично линиите на дълги разстояния. Високоскоростните влакове към Франция се предвижда да се движат нормално, но влакът от Амстердам през Брюксел и Париж към Лондон няма да спира в белгийската столица. Градският транспорт в Брюксел и във Фландрия ще бъде тежко засегнат. Засега няма данни как ще работят обществените превозни средства във Валония.

Предвижда се да спре работа пристанището в Антверпен. На т. нар. санитарен минимум ще работят полицията, пожарните и спешните служби, болниците, чиновниците.

Протестът, организиран от синдикатите, е свързан с провала на преговорите за индексирането на заплатите. Отбелязва се, че предлаганото повишение от 0,8 на сто за следващите две години не удовлетворява работещите в частните дружества. Участието в стачката на заетите в обществените услуги е проява на съпричастност, поясняват медиите.

 

още от Общество
22
Сряда
Май