Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Намалиха присъдата на Десислава Иванчева от 20 на 8 години затвор

Снимка: Shutterstock

Апелативният спецсъд намали присъдата на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева от 20 на 8 години затвор.

По делото за подкуп, искан от строителния предприемач Александър Ваклин, са намалени присъдите и на другите двама обвиняеми - Биляна Петрова - от 15 на 7 години, а Петко Дюлгеров - от 12 на 6 години затвор, като от присъдата ще бъде приспаднато времето, което те са прекарали като задържани и под домашен арест.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Магистратите обявиха, че няма основания за изменение на мерките им за неотклонение. Така тримата остават под домашен арест. След присъдата си Иванчева я определи като беззаконие и заяви, че ще обжалва.

Припомняме, че Иванчева и Петрова бяха зрелищно арестувани на 17 април 2018 г. пред Спортната палата в София и държани часове наред на тротоара, докато разследващите брояха банкнотите от намерените в колата им 56 хил. евро. На първа инстанция Десислава Иванчева беше осъдена на 20 години затвор. Тя и заместничката й бяха признати за виновни, че са поискали подкуп от 187 500 евро. Тогава втората подсъдима - Биляна Петрова, получи 15 години лишаване от свобода, а посредникът в схемата Петко Дюлгеров - 12 години. В петък обаче прокуратурата поиска по-тежки наказания за тримата. Защитата пък призова те да бъдат оправдани, закото в случая ставало дума за провокация към подкуп.

още по темата
още от Общество