нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нено Димов с обвинение за умишлена безстопанственост

Снимка: Мениджър нюз

Министърът на околната среда и водите Нено Димов отива на съд заради водната криза в Перник. Срещу него ще бъде повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост. По данни от разследването, макар да е бил информиран многократно за намаляващия обем вода в язовир „Студена", той не е разпоредил към „Стомана индъстри" и „Топлофикация"- Перник, да се подава по-малко количество вода, стана ясно от брифинг на прокуратурата. 

Припомняме, че вчера след спецакция на спецпрокуратурата, МВР и ДАНС за водната криза в Перник той беше отведен в за разпит и по-късно задържан за 24 часа. От прокуратурата обявиха, че удължават мярката „задържане под стража“ за 72 часа. Причината - налице е опасност той да извърши друго престъпление или да повлияе на разследването и събирането на данни. Ако Ненов Димов бъде признат за виновен, той може да поучи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 до 8 години.

Час преди това стана ясно, че Димов, който е част от кабинета „Борисов 3“ от квотата на „Обединени патриоти“ чрез адвоката си е депозирал оставката си в кабинета на премиера и Бойко Борисов я е приел. Предстои тя да бъде гласувана и от депутатите в парламента.

„В хода на разследванеото е установено, че водният ресурс на язовир „Студена” значително е намалял до „мъртъв обем” на язовира, при който не може да бъде осъществявано водоподаването. Язовир „Студена” е държавна собственост и се управлява от МОСВ. Установено е, че от началото на 2019 г. нивото на водата значително е намаляло, за което ВиК дружеството непрекъснато е уведомявало Общината, както и министерството. Министърът е този, който ежемесечно е управлявал графика”, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Установено е, че министърът, в разрез със закона за водите, е разрешавал ползването на водните ресурси на определени дружества. Според прокуратурата той е нарушил служебните си задължения. Той е издавал разрешителни за промишлени използвания на водните ресурси на язовир „Студена”. По този начин той е довел до значителни щети, което пък е довело до намаляване на питейната вода за жителите на град Перник”, посочи Сийка Милева.

„Наказателното производство е образувано преди месец. Предмет на проверка са и всички действия по ремонта на язовирната стена на язовир „Студена”. Изследва се цялата деятелност на всички длъжностни лица от ВиК дружеството. 50% от него се държат от лица от МРРБ. На този етап от събраните доказателства считаме, че има престъпно деяние – умишлена безстопанственост. Наказанието е от 2 до 8 години лишаване от свобода. Министърът на околната среда и водите умишлено е разрешавал тази дейност”, категоричен бе наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

По думите му, на този етап събраните доказателства не са категорични и не може да се направи извод дали е извършено престъпление.

„Към днешна дата в качеството на обвиняем е привлечен Нено Димов за извършеното престъпление – умишлена безстопанственост. Министърът, за посочения период от време, е продължавал да подава едни и същи количества към дружествата. Той има правомощие и задължение да измени графика и дори да прекрати разрешителните за водоползване при нужда. Щетата, която е нанесена, е на стойност 11 867 389 лв. Ако министърът беше изпълнил служебните си задължения и не бе отпускал този обем, към момента язовирът щеше да има над 7 млн. кубика вода и нямаше да се стигне до воден режим в града”, каза още Кънев.

„Това не е краят, това е началото. Нашата работа продължава. Проверките продължават не само в Перник. Ще направим всичко възможно да стигнем до всички виновни. Правим всичко възможно да предотвратим подобно нещо в други области в страната”, заяви на брифинга главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

 

още по темата
още от Общество