Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нова година – нова промяна за приема в първи клас и детските градини

505

Снимка: Дияна Георгиева/Мениджър Нюз

Бъдещите първокласници с по-големи братя и сестри ще имат предимство при кандидатстване в училището, в което учат каките или батковците им. Това е задаващата се нова промяна в правилата за прием в първи клас, гласувана от Комисията по  образование в Столичния общински съвет. За окончателното й въвеждане предстои и гласуване от СОС.

Правилата са много важни за родителите, които имат две и повече деца, обясни за БНР, заместник-кметът по образованието Тодор Чобанов.

 „В правилата за прием в първи клас има само една съществена промяна, въведена във водещия регламент, а това е Наредбата на МОН за организацията на учебния процес. Става дума за предимството, което ще получат братята и сестрите при приема. В най-добрия интерес на детето е то да отиде при по-голямото братче или сестриче, така че това нещо ще се случва с промяната, която е напът да бъде гласувана в СОС. Това е промяна, която класира най-отпред на опашката дете, което има по-голям брат или сестра в същото училище до 12 години., а след 12 години наличието на такова по-голямо дете ще носи много сериозен бонус брой точки, които ще позволяват също, не със 100-процентова сигурност, но с голяма степен на вероятност по-малкото дете да отиде в училището на по-голямото.“

Увеличават се и шансовете братчета и сестрички да са заедно в столичните детски градини и ясли. С промени, които също предстои да бъдат гласувани на сесия на Столичния общински съвет се дава възможност по-голям брой деца да бъдат приемани по критериите „брат и сестра“, „деца близнаци“ и „породени деца“. 

още от Общество
20
Понеделник
Май