нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нова платформа обучава безплатно учителите да преподават ефективно онлайн

Ален Паунов, един от създателите на TeachMe.bg.

Мечтата на всеки страстно отдаден на работата си учител е неговите ученици да го задминат. Точно такива са създателите на новата образователна платформа TeachMe.bg, създадена с идеята едновременно да помага на учителите и учениците да подобрят своите знания, съчетавайки всички възможности на новите технологии. Зад TeachMe.bg стои екип от над 20 професионалисти - учители, ИТ експерти, архитекти, юристи и дизайнери, с опит в създаването и провеждането на обучения. За всеки от тях преподавателската дейност е основният фактор за развитието и успеха.

„Пандемията принуди образователната система да направи огромен скок към дигитализация, за която не бяхме подготвени. Училищата вече имат инструмента за онлайн обучение, но проблемът за ефективното му използване остава нерешен", разказва един от създателите на TeachMe.bg, Ален Паунов.  Екипът, който разработва платформата вижда възможност в този проблем - да подпомогне учителската професия с цялостно решение за онлайн преподаване, с което учителите на България да достигат до всяко дете, което има желание да учи и да се развива. 

Платформата стартира с поредица от БЕЗПЛАТНИ курсове за българските учители, които ще обогатят знанията и опита им да преподават ефективно в онлайн среда. Курсовете са фокусирани не върху техническите умения за дистанционно обучение, а върху конкретни практически съвети как да се задържи вниманието на децата и да се поднесе учебният материал така, че да бъде преодоляна липсата на физическо общуване.

Първата поредица обучителни курсове ще стартира на 26 януари с двучасови занимания два пъти седмично. Записалите се ще могат да задават въпроси интерактивно, за да извлекат максимална полза от обучението. След първоначалния курс TeachMe.bg ще продължи да организира уъркшопи по актуални теми на базата на обратната връзка от учителите. Скоро на платформата ще бъдат публикувани и разработени материали за учители за провеждане на онлайн обучение по български език, математика, английски, програмиране и графичен дизайн. През платформата учителите ще могат да провеждат и своите частни уроци и курсове. В началото те ще са за ученици, кандидатстващи след 7 клас и за кандидат-студенти. Какво ще научат учители и ученици с помощта на новата платформа, разказва Ален Паунов.

- Как се роди идеята точно за такъв тип образователна платформа? Какви "образователни дефицити" се опитвате да покриете с нея?

- Идеята за TeachMe се роди естествено от по-широките възможности, които онлайн обученията дават за достигане на аудитория и прилагане на ефективна методика, а при възникналата пандемия, се разви като нужда. Наблюдавахме внимателно прехода от присъствена форма в дистанционна и последвалите ги предизвикателства и несигурност, с които се сблъскваха, както и учителите, така и учениците и техните родители. Постоянната промяна на използваните платформи, инструменти и най-вече на методите на обучение създадоха хаос и обърканост в тази толкова важна за обществото ни сфера. Това което установихме като необходим основен фокус на онлайн преподаването не е техническата подготовка, а конкретните практически умения в най-проблемните точки, особеностите на дигиталното обучение като задържане на вниманието и разрешаване на конфликти, изготвяне на качествено и атрактивно дигитално съдържание, успешно планиране на всяка част на обучението. Всички тези стъпки са изградени от екипа вследствие на многогодишен опит. Именно този опит ще предадем на всеки, който има интерес в сферата на образованието.

- Средната възраст на българските преподаватели е над 50 години, много от тях нямат основни дигитални умения? Как ще достигнете до тях? Как ще привлечете и задържите вниманието им, още повече, че те самите са ангажирани с доста голям обем учебна работа всеки ден?

- Българските учители въобще не са за подценяване. Дори и част от тях да нямат всички необходими дигитални умения става все по-лесно човек от всяка възрастова група да ги придобие с малко усилия. Екипът на TeachMe има многогодишен опит в провеждането на обучения в различни дигитални сфери, както за ученици, така и за възрастни. Помогнали сме на хиляди хора да се преквалифицират към дигитална професия и затова сме убедени, че всеки може да придобие необходимите умения, независимо от възрастта. Последните няколко месеца наблюдавахме немалка част от преподавателската общност, която беше поставена в "самостоятелна" форма на обучение. С безплатните ни обучения за учители се надяваме да успеем да систематизираме методиката и да помогнем на всеки да надгради себе си като професионалист.

- Каква е продължителността на курсовете за преподавателите и как ще надграждате този модул от платформата след края на безплатните обучителни сесии?

- Поредицата от обучения за учители стартира с "Учители в час" - курс, в който ще разгледаме основните проблематики в дигиталното образование, методиката на преподаване, създаването на дигитални учебни ресурси и цялостното провеждане на едно онлайн обучение. Обучението е организирано в шест занятия с продължителност от два часа. Планираме курсовете за учители да се провеждат всеки месец, като скоро стартираме и безплатните курсове за напреднали, които ще се фокусират изцяло върху специфичен проблем. Още през февруари започва специализираният курс за създаване на качествено дигитално съдържание.

- Какво ще е различното в подхода ви към учениците, които също виждате като потенциални потребители на платформата?

- Един предмет в училище, в класната стая, става любим на всяко дете, когато усети личното отношение, когато грабнеш вниманието му и му показваш визуално всичко онова, на което искаш да го научиш. В дигитална среда това се реализира по различен начин. Чрез платформата ни искаме да покажем, че същото е постижимо и онлайн. Целта ни е групите да бъдат малки, за да може един учител да отдели максимално внимание на всяко дете, за да върне осигури интереса им и да ангажира любознателността. Преподаването трябва да бъде лично, с цел и структура, и затова най-важен е индивидуалният подход, подпомогнат от всички инструменти, които технологиите ни дават.

"Мениджър Нюз"

още от Общество