Затвори

Нова схема ще бъде въведена в крачка за осигуряване на иновативните лекарства

Снимка: Дияна Георгиева/Мениджър Нюз

Нов вариант за осигуряване на иновативни терапии обмислят управляващите, стана ясно днес след среща на премиера Борисов със здравния министър Кирил Ананиев. След повторното гласуване на мораториума върху средствата за нови лекарства, премиерът вчера даде знак, че управляващите са готови да преосмислят политиката в тази област заради широкото обществено недоволство и критиките на президента и БСП, които пък заявиха, че ще сезират Конституционния съд.

В обзорното предаване годината на Дарик, здравният министър Ананиев обяви, че всъщност няма мораториум върху иновативните лекарства, а само временна мярка на Здравната каса.  За да не бъде застрашено финансирането на системата от новите лекарства да бъдат купувани от Министерството на здравеопазването, а не от Касата. Това ще става след решение на специална комисия към министерството, гласи идеята на управляващите.

"Мораториум върху лекарствата няма, а временна едногодишна мярка за финансово стабилизиране на бюджета на НЗОК. В областта на онкологията, за които няма алтернативно лечение, с лекарство, което се финансира от Касата, тогава Здравното министерство ще поеме заплащането на този медикамент. За целта към министъра на здравеопазването ще се създаде специализирана комисия – в състава й ще бъдат включени водещи специалисти, в зависимост от конкретното заболяване. Няма да остане нито един български пациент без грижи и да бъде лекуван с най-добрите средства, които се използват в Европейския съюз“, обясни министър Ананиев.

Раково болните хора няма да останат без иновативно лечение, обеща и премиерът Борисов. „Искам да успокоя хората, наблюдаваме процеса, за всички ще се погрижим”, допълни той.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68446
0.593662
CNY
10
2.50612
3.99023
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.19465
0.455654
RUB
100
2.66801
37.4811
USD
1
1.68446
0.593662