Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Няма опасен алкохол по морето, гарантира шефът на КЗП

Снимка: Guliver/ Getty Images

Опасен алкохол до момента не е установен при проверките на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в заведенията по морето, заяви председателят Димитър Маргаритов в студиото на bTV.

Най-често, като нарушение, е засичано разреждане на алкохола за извличане на печалби в по-голям размер, посочи той. Този тип "търговски хитрини" се установява с лабораторни тестове, които могат да установят по-нисък алкохолен градус в съдържанието на разпечатаната бутилка спрямо това в неразпечатаната. „Подобни опити за нарушения се правят, но далеч не от всички”, подчерта председателят на КЗП.

През миналия летен сезон например КЗП е взела над 30 проби, предимно от туристически обекти по Черноморието. Лабораторните изпитвания са установили нарушения в осем случая. „В половината от тях ставаше въпрос просто за разреждане на алкохола. В другите четири случая ставаше дума за друг тип нередности - самите напитки не изпълняват изискванията на закона за такива, каквито те се предлагат и потребителите са въведени в заблуждение”, конкретизира Маргаритов.

И в тези случаи не става дума за опасен за здравето алкохол, а за класически примери на нелоялна практика и непокриване на минималните параметри, които са заложени в Закона за виното и спиртните напитки, за да носи наименованието уиски, водка, ракия.  При един от случаите на кутията на бутилка е било  отбелязано, че е уиски, а на етикета на самата бутилка пишело, че е спиртна напитка, която много добре наподобява уиски. "От гледна точка на съставките това не е опасна за живота и здравето на потребителя напитка, но тя не отговаря на изискванията, за да бъде уиски”, поясни Маргаритов.

Може да има спиртни напитки, които да не покриват тези изисквания и те да бъдат пуснати на пазара, но не бива потребителите за бъдат заблуждавани за категорията на напитката, категорично подчерта той. 

още от Общество
09
Понеделник
Декември