Няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храната, категорична е министър Танева

Няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храната, категорична е министър Танева

Няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храната, категорична е министър Танева

„Категорично няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храната. Ние следим всички научни становища, които излизат по различин институти по света. Няма доказателства, че такова заразяване е възможно. Всяко по-високо ниво на хигиена обаче е добре дошло“. Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и посъветва плодовете и зеленчуците да се измиват добре.

„Когато получим сигнали за спекула с цените на храните, уведомяваме КЗП за това. Вчера получихме сигнал за джинджифила, че цената в магазин е по-висока и то два пъти по-висока, отколкото преди седмици“, категорична бе още Танева.

Според нея един от най-големите проблеми в сектор „Земеделие" е липсата на възможност за износ. „Ако успеем логистично да провокираме доставката в магазините да бъде от българските производители, ще премахнем рисковете в доставките“, каза още земеделският министър и увери, че България произвежда агнешко и е готова да посрещне нуждите за Великден и Гергьовден.

По думите на министър Танева, проверките на храните ще продължат по обичайния си засилен контрол.

„Тъй като по Европейският орган по безопасност на храните е казал, че храните не са заразоприносител, нито рисков вектор за разпространение, по принцип няма основание да се променя този план. Агенцията по храните работи по обичайния си засилен контрол и ние обявяваме обема на проверките, вида и какво е намерено“, подчерта министърът.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ