нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Няма скрито покрито. МВР проверява всеки сигнал по "Апартаментгейт"

Снимка: Мениджър Нюз/Дияна Георгиева

Всеки един сигнал свързан с "Апартаментгейт" се проверява. Това заяви пред Нова телевизия министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

По думите му МВР работи съвместно и резултатите са видими.

"На вчерашния съвет запознах президента и присъстващите с това, което правим за борба с корупцията, а то не е малко. 182 сигнала са получени при нас. Знаете, МВР има компетентност по противодействие на корупцията в органите на държавна власт – както в държавната администрация, така и в местната власт", посочи Маринов.

"Хиляди на брой са декларациите, които се декларират. Всичко се проверява и към момента. Работим много добре с новата агенция. Те нямат полицейски правомощия, което означава, че ние трябва да имаме много добра координация . В следствие на тази координация виждате много реални случаи, които стават обществено достяние", коментира той в студиото на "Здравей, България".

През 2018 година са образувани досъдебни производства за корупция срещу 37 български граждани. Сред тях има кметове, има участници в местната власт, държавни служители, уточни още вътрешният министър.

Според него КПКОНПИ има правомощия да разследва и министри. "Прокуратурата също може да разследва. При всеки сигнал се извършва проверка. В случая, това което излиза в медиите е сигнал. От практиката съм свикнал да изчакваме да свършат проверките, защото ако се работи с внушения – това не работи добре за никого. Ако има нарушение – всеки ще си понесе отговороността”, каза още Маринов.

"КСНС е съвещателен орган при президента. Аз като министър на вътрешните работи не мога да отнемам правомощия на Народното събрание, тъй като законите се приемат там. Моето лично мнение е, че ако един закон е работил успешно една година, то това не означава че е лош. Ако има нужда – може да се направи поправка. Не е добра практика при всеки проблем да пристъпваме към промяна на закона, защото хората се объркват”, заяви Маринов относно предложенията за нов закон за противодействие на корупцията.

още по темата
още от Общество