Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Обявиха селфитата за психиатрично заболяване

Shutterstock

През последните години екстремните селфита се превръщат в опасна мода за тийнейджърите. Селфи манията вече е обявена за психиатрично заболяване в САЩ, каза в „Тази сутрин” по bTV психологът Полина Василева. По думите й до инцидентите заради селфита се стига заради търсенето на „лесна” известност.

 „Характерно е за пубертета, когато децата търсят своето място, а социалните мрежи им предлага лесна изява. При тях се наблюдава едно обсесивно поведение. Децата са склонни на опасно поведение и това се наблюдава във всички тези трагични случаи”, обясни психологът.

По думите й превенцията трябва да идва от личния пример, а родителите и цялото общество трябва да бъдат ангажирани.

 „Когато ни липсват внимание, самочувствие и увереност, имаме нужда да ги получим отвън”, коментира още психологът.

Полина Василева поясни, че социалните мрежи са една илюзия и чрез тях не може да се запълнят тези празнини. Това, което може да се получи, е временно удовлетворение от събраните лайкове.

Психологът посъветва младите хора да търсят някакъв вид обществено полезна дейност, което ще доведе до по-дълготрайно чувство на удовлетворение. Спортът също помага и покачва самочувствието.

Едно от малкото проучвания по темата в глобален мащаб показва, че близо 260 души по света са изгубили живота си за шест години при опит да се самозаснемат. Най-много са смъртните случаи при 20-годишните - над 100. Повече от 70 пък са сред тийнейджъри, сочи изследването.

още от Общество
09
Понеделник
Декември