Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Под пагон - Кубрат Пулев вече е лейтенант от запаса

Снимка: Getty Images

Кубрат Пулев беше повишен от сержант в лейтенант от запаса на специална церемония в Министерството на отбраната. Той получи пагоните си лично от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Благодаря на Министерство на отбраната, на министър Каракачанов за повишението. С голямо удоволствие изрекох думите: „Служа на Република България!“. Те не са просто част от протокола, а ги казвам от сърце и от душа. За мен е чест да бъда част от българската армия. За мен е престиж и авторитет и ще направя всичко необходимо да може българската армия да бъде с повече самочувствие и в бойна готовност“, заяви Кубрат Пулев по време на церемонията.

„Чест е за българската армия, че една от легендите в българския спорт е работил и се е бил като боксьор, носейки българската униформа. Всяко поколение българи има своя кумир. Повече от едно поколение кумир на българите в спорта е Кубрат Пулев - заради хъса, който има, заради победите, които постига, заради славата, която носи, не за себе си, а за България“, заяви министър Красимир Каракачанов. 

Кубрат Пулев има забележителна кариера в тежката категория на аматьорския и професионалния бокс. В периода между 2005 г. - 2010 г. (докато е състезател на мъжкия национален отбор на България) Кубрат Пулев е военнослужещ (сержант) в Центъра за високо спортно майсторство към Министерството на отбраната. Участвал е и е печелил медали от десетки международни и национални турнири; има изиграни около 300 мача.

Първият медал при мъжете от Световно първенство в категория +91 кг печели през 2005 г. в Китай. През 2008 г. Пулев спечели европейска титла в Ливърпул като наред с другите признания, за това постижение получи награда за най-добър армейски спортист на 2008 г.

От 2009 г. се състезава успешно в професионалния бокс. През 2011 г. (вече сержант от резерва) Кубрат Пулев спечели първия си трофей при професионалистите - интернационалния пояс на Международната боксова федерация (IBF) в тежка категория. През 2012 г. стана европейски шампион при професионалистите. Същата година получи награден знак „За принос към Министерството на отбраната“. Пулев стана и официален претендент за световната титла на Владимир Кличко, версия IBF. Срещата с Кличко се състоя през 2014 г. и завърши с първа загуба на българина след 20 поредни победи на професионалния ринг. В следващите години Кубрат Пулев записа отново няколко успешни мачове и титли в кариерата си (2016 г. за втори път е европейски шампион за професионалисти).

В момента Пулев е задължителен претендент за един от поясите, които са притежание на британеца Антъни Джошуа - този на Световната боксова федерация (IBF). Очаква се в близките дни да стане ясно кога двамата ще се изправят един срещу друг. Мачът трябва да се проведе до края на май 2020 г.   

 

още по темата
още от Общество