нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Омбудсманът: Заради „малуса“ хората няма да вписват шофьорите на автомобила

Снимка: Фейсбук

Въвеждането на системата „Бонус-Малус“ може да накара хората да заобикалят закона като не вписват водачите в застрахователната полица заради по-високите санкции към шофьорите нарушители. Причината е, че на практика се получава смесване на отговорността на собственика на автомобила и тази на шофьора, който е бил зад волана при нарушението. Това става ясно от изказване на омбудсмана Диана Ковачева в ефира на Нова телевизия. Тя обърна внимание и на факта, че наредбата влиза в сила от 1 януари 2020 г., макар и част от разпоредбите да са в сила от 2021 г.

„Стимулирането на добросъвестните шофьори по системата „Бонус-Малус“ е доста малко 23% за период до 5 години може да не бъдат постигнати дори от добросъвестен собственик на автомобил, заради това, че в полицата се вписват и други лица като водачи. Така техният „малус“ с неговия автомобил може да се отрази върху полицата му“, каза още омбудсманът и даде конкретен пример.

„В едно семейство, в което има две коли съпругът и съпругата, всеки един от тях ще бъде вписан като водач на автомобила в неговата полица. Съпругата кара на автомобила на мъжа си и върши нарушение. Така „малусът“ ще се отрази върху неговата застрахователна премия и тя ще се повиши. Не е редно да се нарушава принципа на личната отговорност, защото все пак всеки трябва да отговаря за собствените си нарушения“, обясни омбудсманът.

По думите й, в тази ситуация се получава смесване между водач и собственик на автомобила.

„Това може да доведе до факта, че хората ще се опитват да заобикалят закона, като не вписват водачите. Стимулът не е достатъчен, това би трябвало да бъде обмислен по-внимателно“, категорична бе Диана Ковачева.

Тя уточни, че гражданите са обезпокоени от факта, че много санкции се натрупват за едно и също нарушение. Веднъж се глобяват, веднъж се вземат точки, след това и застрахователната премия рязко нараства.

„Това е момент, който трябва да бъде изчистен, за да не носиш отговорност за чужди грешки. Не е изчислено по какъв начин ще се вземат грешно изчислени надзети вноски“, допълни омбудсманът. 

 

още по темата
още от Общество