нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Онлайн платформа дава безплатни консултации за трудовите ни права

Снимка: Shutterstock

От тази седмица всички българи могат да поучат безплатна и проверена юридическа консултация за своите права по болнични листове и отпуск поради болничен. Тази възможност дава най-новата българска платформа за отговори на въпроси, свързани с правата на работното място - www.mywork.bg

Платформата разчита изцяло на новите технологии, за да даде безплатен отговор на най-търсените въпроси от работещите при това на разбираем език за по малко от 1 минута. 

Само за три седмици след нейния старт над 800 души са се възползвали от автоматизираната правна консултация, съобщи за Агенция "Фокус" създателят на платформата д-р Тодор Капитанов, национален секретар на КНСБ и дългогодишен експерт по трудово право.

27% от потребителите се интересуват от въпроси, свързани с уволнение и/или напускане на работа, 17% от работа по време на COVID-19, 15% от обезщетения за безработица, 14% от бременност и майчинство и 11% от пенсиониране. Останалите 16% от запитванията в платформата са били по други въпроси. 

Сега потребителите ще могат да намират в платформата и отговори на въпросите, свързани с болничните и ползването на отпуска по болничен в следните категории: как се заплащат болничните дни, от коя дата се издава болничния лист, за какъв срок може да получите болничен лист, кога се уведомява работодателят, може ли болният да откаже болничен лист, болничен лист за минало време, срок за представяне пред НОИ от работодателя, ако имаме нова банкова сметка и др. промени, какво се случва, ако болничният не бъде представен в срок, достъп до електронния регистър на болничните листове. 

още от Общество