Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ООН: Прекалено общото определение на Facebook за тероризъм може да доведе до цензура

101

Снимка: Guliver / Getty Images

Определението на Facebook за тероризъм е прекалено общо и има опасност да доведе до прекомерна цензура, предаде Франс прес, цитирайки специален докладчик на ООН.

Независимата експертка на ООН по защитата на човешките права в контекста на борбата срещу тероризма Фионуала Ни Аолен каза, че е писала на основателя и шеф на Facebook Марк Зукърбърг, за да изрази тревогата си от опитите на социалната мрежа да попречи на терористи да я използват, предава БТА.

"Използването на прекалено общи и неточни определения, служещи като основа за регламентиране на достъпа и използването на платформата Facebook може да доведе до дискриминационно прилагане на прекомерна цензура и произволен отказ за достъп и използване на услугите на Facebook", предупреди Аолен.

Тя заяви в комюнике, че сегашното определение на социалната мрежа приравнява с терористични организации всички недържавни групировки, които използват насилие с цел да постигнат своите цели.

Според нея "използването на толкова разтеглива дефиниция е особено обезпокоително, тъй като някои правителства опитват да поставят клеймо на различни форми на дисидентство и опозиция, било то мирни или съпроводени с насилие".

още по темата
още от Общество
21
Събота
Септември