нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Откриха черната кутия на падналия МиГ-29 

Черната кутия на падналия в Черно море самолет МиГ-29 е намерена на повече от 70 метра дълбочина, съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов на извънреден брифинг в Стара Загора. 

"Черната кутия вече е на борда на кораб и до 2-3 часа този кораб ще акостира на пристанище "Варна". Военен самолет вече лети към Варна, за да транспортира черната кутия до авиобаза "Граф Игнатиево". Външната обвивка на кутията е разрушена, но имаме основание да смятаме, че вътрешната обвивка е здрава, което ни дава надежда, че информацията може да бъде свалена в рамките на деня. Ако данните в черната кутия не са повредени, тя ще бъде разчетена у нас", заяви пред журналисти министърът на отбраната Георги Панайотов. 

По думите му, от черната кутия може да се извлекат данни за параметрите на полета, скорост на самолета, работата на двигателите, траекторията на самолета, както и за това дали пилотът е предприел нещо внезапно, за което не е успял да съобщи по радиовръзката.  

"Надявам се с това да се спрат всякакви спекулации. Ще се установят фактите и тогава обществото ще бъде информирано за причините за инцидента. Говорим за паметта на майор Терзиев. Нека отговорните институции да си свършат работа и да научим истината", каза още министърът на отбраната. 

Припомняме, че изтребителят на майор Валентин Терзиев се разби по време на натовско учение на 9 юни. Няколко дни по-късно беше потвърдена смъртта на майор Терзиев, а издирването на черната кутия беше преустановено заради лошото време. Операцията по издирването на черната кутия беше подновена днес след извършен детайлен анализ на събраната информация за евентуалното й местоположение. В операцията участваха минен ловец "Цибър" и моторен катер 213 от състава на Военноморските сили, както и група със специализирано подводно оборудване от фирма "Хидроремонт". 

още от Общество