нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пандемията е причинила най-големия спад на очакваната средна продължителност на живота от ВСВ

Снимка: Getty images

Пандемията от COVID-19 е довела до най-големият спад на очакваната средна продължителност на живота в развитите страни от Втората световна война насам, пише в. „Файненшъл таймс“.

Проучване на Оксфордския университет, проведено в 29 страни, включително САЩ, чили и по-голямата част от Европа, установява, че през 2020 г. в 27 от тях е регистрирано понижение на  очакваната средна продължителност на живота в невиждан от десетилетия мащаб.

Най-голям е спадът при мъжете, като в САЩ очакваната средна продължителност на живота при силния пол е спаднала с 2,2 години в сравнение с нивата от 2019 г.

„За западноевропейските страни, сред които Испания, Англия и Уелс, Италия и Белгия, последният случай, при който са били наблюдавани подобни понижения на очакваната средна продължителност на живота от момента на раждането в рамките на една година, е било по времето на Втората световна война“, коментира Жозе Мануел Абурто, който е водещ съавтор на проучването.

С повече от година е намаляла очакваната средна продължителност на живота на жените от 8 страни и мъжете от 11 държави. При 22 страни се наблюдава спад на очакваната средна продължителност на живота от повече от половин година.

„За контекст, тези страни се нуждаеха средно от 5,6 години, за да увеличат с една година очакваната средна продължителност на живота – напредък, изтрит в рамките на 2020 г. от COVID-19”, допълни д-р Абурто.

Понижението в САЩ през 2020 г. е най-голямото от времето на Голямата депресия. Спадът в страната се дължи отчасти на сериозния ръст на смъртността сред населението на трудоспособна възраст.

„В САЩ най-голям принос за очакваната средна продължителност на живота има ръста на смъртността във възрастовата група под 60 години, докато в Европа по-значителен принос има повишената смъртност при хората под 60 годишна възраст“, коментира Ради Кашяп, който е другият водещ съавтор на прочуването.

още от Общество