нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Папа Франциск и новият Кръстоносен поход за Дева Мария

Guliver/Getty Images

Папа Франциск дава благословията си за основаването на нов мозъчен тръст на Ватикана, който да попречи на мафията и организираната престъпност да експлоатира образа на Дева Мария за собствените им незаконни цели, предаде Асошиейтед прес.
Ватиканската Папска Богородична академия основа мозъчния тръст на започнала вчера конференция, озаглавена "Освобождаване на Дева Мария от мафията" - намек за историческата връзка между италианската мафия и католическата църква и парадирането с показно почитане на Дева Мария от мафиоти в Италия и в чужбина.
В посланието си, прочетено в началото на конференцията в римски музей, Франциск казва, че религиозният и културен образ и наследството на Дева Мария "трябва да бъдат запазени в първоначалната им чистота". По думите му че всеки публичен израз на полонение пред Богородица трябва "да съответства на посланието на Евангелието и на учението на църквата" и хората, участващи в тях трябва да са истински християни, които се грижат за другите, и особено за бедните.
Посланието на папа Франциск към новия мозъчен тръс, в който участват както свещеници, така и експерти по правоналагането, участващи в борбата с организираната престъпност, бе с дата 15 август - денят, в който католическата църква отбелязва Успение богородично, пише БТА.
Католическата църква в Италия отдавна се свърза с мафията, благодарение отчасти на следвоенната им обща кауза против комунизма. Въпреки че някои католически свещеници смело се опълчват на мафията, заплащайки с живота си, други се налага да дават обяснения пред църквата за отслужването на погребения, сватби и други тайнства за босове на мафията, приемането на дарения от тях и участие в техни религиозни процесии, отбелязва АП и припомня прословутия призив на папа Йоан Павел Втори през 1993 г. към италианските "мафиози" да променят навиците си, ако не искат да се изправят пред Божия гняв в деня на Страшния съд, по време на историческата си визита в Сицилия след убийствата на двама водещи прокурори, борещи се срещу мафията.

още от Общество