Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пета градска болница в София под карантина. Лекарка, сестра на депутата Лъчезар Иванов е сред заразените

Снимка: Shutterstock

Пета градска болница в София е поставена под карантина заради потвърдени случаи на коронавирус в лечебното заведение. Регионалната здравна инспекция е издала заповед за преустановяване на приема на пациенти в болницата, съобщават от Столична община.

Под карантина са Вътрешното отделение, Пулмологията, Спешният кабинет и Реанимацията  на лечебното заведение.  Според заповедта на здравната инспекция медицинският персонал на клиники и отделения, които не са под карантина, се  поставят под домашна карантина за следващите 14 дни. Те ще се връщат на работа след два отрицателни резултата от проведено изследване за наличие на COVID-19.

След два отрицателни резултата от изследване за коронавирус, медиците от карантинираните отделения също ще се поставят под домашна изолация за 14 дни. Всички пациенти на болницата, настанени в отделения извън карантинираните, ще бъдат изписани след приключване на лечението им. Болните от отделения и клиники, които вече са под карантина, ще бъдат изписвани, след приключване на лечението  и получаване на отрицателен резултат от изследване за коронавирус.

Отделението за диализа на пациенти с бъбречни заболявания продължава да функционира с наличния персонал, при стриктно спазване на изолационните и противоепидемични мерки.Взетите мерки са в съответствие на изискванията на Столичната РЗИ. 

Сред установените случаи на заразени с коронавирус в болницата е сестрата на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Това заяви самият той от трибуната на парламента днес по време на дебатите за новия режим на работа на Народното събрание. 

Сестрата на Иванов е на 62 г., лекар по вътрешни болести към „Пета градска болница“ и въпреки непрекъснатото носене на маска, ръкавици и предпазно облекло се е заразила с вируса, стана ясно от думите му. Тествана е във вторник, а вчера е излязъл положителен резултат. С положителен тест е и нейният съпруг. В момента е с температура и засега остава на домашно лечение, обясни депутатът за в. "24 часа". Самият той е преминал 3 теста за коронавирус, като и трите са отрицателни. В последно време не се е срещал със сестра си. Лъчезар Иванов също е лекар, пулмолог и в момента помага на лекарите във ВМА.

 

още по темата
още от Общество