Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Почина писателят Андреа Камилери, бащата на "комисар Монталбано"

Снимка: Getty Images/ Guliver

Италианският писател Андреа Камилери, известен със серията за комисар Монталбано, почина на 93 години в Рим, съобщиха световните информационни агенции. През юни, писателят беше приет в болница "Санто Спирито" със сърдечен пристъп, посочва БТА. 

Камилери работи като театрален директор, сценарист, учител. Той става известен писател чак на 60-годишна възраст. Книгите му са повече от 100.

Романите за комисар Монталбано редовно оглавяват италианските класации на бестселърите. Те са преведени на 32 езика, като по тях е заснет и сериал, излъчван по цял свят, включително и у нас Книгите променят погледа на италианската публика към Сицилия и превръщат насилието, с което тя е известна, в хумор. В продължение на 25 години те трансформират мрачния пейзаж на престъпници и мафия в смешно и фокусирано около вкусната храна съдържание, отбелязва Би Би Си. 

Първият роман за комисар Монталбано - "Формата на водата", излиза през 1994 г., а 26-ият - "Готвачът от Алцион" - през май тази година. През 2006 г. писателят каза, че финалът със смъртта на героя е заключен в сейфа на издателя му.

Като някогашен член на Комунистическата партия Камилери открито критикува както бившия министър-председател Силвио Берлускони, така и сегашния заместник министър-председател Матео Салвини. В един от последните епизоди за комисар Монталбано, излъчен през февруари, той се хвърля във водата да извади тялото на удавил се мигрант. 

 

 

още от Общество
12
Четвъртък
Декември