нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Почина певицата Ваня Костова

Един от най-обичаните гласове на българската естрада, певицата Ваня Костова е починала, съобщи  NOVA като се позова на свои източници. Към момента причината за кончината не се съобщава. По неофициални информации тя е страдала от онкологично заболяване, имала е и диабет. Преди години Ваня Костова сподели, че е успяла да се пребори с рак на гърдата, открит в ранен стадий. 

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград. Прекарва детството си в Родопите, завършва английската гимназия в Бургас, където родителите й се установяват в края на 60-те.

След като завършва Естрадния отдел в Музикалната академия в класа на Георги Кордов започва професионалната си дейност във вокална група "Тоника СВ" през 1980 година.  Тя става емблема на много от незабравите шлагери на групата, но в отношенията й с колегите настъпва разрив, вследствие на който е остранена от "Тоника СВ". Остава без софийско жителство и изпада в безизходица, от която я спасява предложението на Управлението на транспортните войски, където постъпва през 1986 като солистка на ансамбъл "Магистрали, в който работи и композиторът Стефан Диомов, написал много от песните, с които винаги ще бъде помнена.

През 90-те изнася десетки благотворителни концерти из цялата страна и става част от възродената "Фамилия Тоника". Нейната песен "Звезди в моята нощ" по стихове на Петя Дубарова получава І награда на "Бургас и морето" - 1998. Мечтата й е да издаде албум с песни по стихове на Петя Дубарова, които събира над 10 години. През 2001 отново се отделя от Тоника.

Следват две самостоятелни турнета в Канада и САЩ, където изнася десетки концерти пред български емигранти. През 2004 печели първата награда на фестивала "Пирин фолк" в Банско в дует със сина си Боян, а през 2005 прави турне в Австралия и Нова Зенландия. На 30 юни 2008 Ваня Костова отбеляза 25-годишнината на самостоятелната си кариера на сцената с голям концерт в любимата си зала "България".

64-годишната певица е подготвяла нов голям концерт и това лято заедно със Стефан Диомов.

Поклон пред паметта ѝ! 

още от Общество