Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Полицията в Ню Йорк пише на Google. Иска да премахне опцията за следене на полицейските патрули

64

Нюйоркската полиция изпрати писмо до електронния гигант Google с искане за премахване на функцията за споделяне на местоположението на полицейски постове в мобилното приложение Waze, пише Mashable, цитирайки документ, публикуван в NYC Streetsblogs.

„Лицата, които изпращат местоположенията на полицейските постове, могат да имат или да подтикнат към престъпно поведение, тъй като такива действия могат да бъдат умишлени опити за предотвратяване и / или нарушаване на законите за безопасност на движението", се казва в писмото. "Публикуването на такава информация за обществено потребление е безотговорно, тъй като служи само за подпомагане на безсъвестните или пияни шофьори да избягват проверки от органите на реда и да насърчават безразсъдното шофиране."

Waze е приложение за навигиране, което се основава на подробни данни, предоставяни от самите шофьори по време на пътуване. То беше придобито от Google през 2013 г. за около 1 млрд. долара. Приложението отдавна предоставя възможност за споделяне и на този вид информация. Потребителите могат да докладват за местоположението на различни препядствия и инциденти, възникнали на пътя като катастрофи, предмети, ремонти, задръствания, но също така и за наличието на полицейски патрули и камери за скорост. 

"Безопасността е основен приоритет при разработването на навигационните функции в Google", заяви говорител на компанията в свое изявление, цитирано от Mashable. "Ние вярваме, че информирането на водачите за предстоящите капани им позволява да бъдат по-внимателни и да вземат по-безопасни решения, когато са на пътя."

Интересът към обозначаването на полицейските патрули вероятно се дължи на скорошен доклад относно някои от тези функции, които в най-скоро време ще се пренесат в Google Карти - най-популярната навигационна програма. Според изданието, тези функции скоро ще бъдат достъпни за всички потребители на приложението в САЩ и десетина други страни.

Според писмото на нюйоркската полиция обаче, става ясно, че органите на реда възнамеряват да използват "всички правни средства", за да предотвратят продължаването на "това безотговорно и опасно споделяне на такъв вид информация.“

още по темата
още от Общество
22
Сряда
Май