нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Предложение: До 2 години затвор и 5000 лв. глоба за горене на отпадъци

Снимка: Мениджър нюз

До 2 години лишаване от свобода и глоба между 2000 и 5000 лв. заплашва хората, които се осмелят да изгарят големи количества отпадъчни масла, всякакви разновидности на нефтопродукти, каучук, пластмаса и текстил. За по-леки нарушения е предвидено наказание до 1000 лв. и пробация. Това предвиждат промените в Наказателния кодекс, които днес ще бъдат внесени от ГЕРБ за разглеждане в Народното събрание.

Причината за внезапните предложения за драконовски мерки са зачестилите сигнали за замърсяване на въздуха в София, както и в други големи градове в страната. Друго предложение за промяна е по сигнал, с решение на съда, да могат да се правят проверки и по домовете, дали се изгарят отпадъци за отопление, информира „24 часа“.

„В момента има административни санкции. Общината постоянно извършва проверки, но те обхващат само тези, които са хванати навън да горят нерегламентирани отпадъци. Идеята ни в законопроекта е когато това се инкриминира, с решение на съд, да се направи проверка. Да не се хванат само тези, които горят гуми навън, но и тези, които го правят вкъщи“, коментира за „24 часа“ депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който е един от вносителите на предложенията.

Изгарянето на отпадъци и в момента подлежи на наказания, но само когато става въпрос за тежки случаи, довели до телесни повреди или дори до смърт. Новите промени предвиждат законът да се доближи до проблема със замърсяването на въздуха.

 

още по темата
още от Общество