Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Препоръка: Не давайте на здрави деца хранителни добавки за имунитет

Снимка: Shutterstock

Родителите да не дават на здрави деца хранителни добавки и медикаменти за засилване на имунитета. Като един изключително сложен механизъм детският имунитет трябва да бъде подпомаган само ако в него има реален дефект, както е при вродените или придобити имунни дефицити. Това смята д-р Валери Исаев, един от най-добрите детски пулмолози в България, цитиран от Dariknews. Специалистът практикува в Клиниката по детски болести в столичната Александровска болница.

"Имунитетът е изключително сложен механизъм на човешкия организъм за приспособяване към околната среда и справяне с всякакви външни фактори, така че нека го оставим и да му "помагаме" само когато има реален дефект в този имунитет, както е при вродените или придобити имунни дефицити", казва пулмологът.

Според него аптеките у нас са "наводнени" от подобен тип медикаменти. "Казвам често и на майките: за съжаление, режимът на регистриране на хранителните добавки е твърде либерален и ако не може да се отговори на въпроса дали помагат, по-важно е да се отговори на въпроса дали са безвредни, което, за съжаление, не се изисква от тях", казва лекарят.

още от Общество