Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Престъпността също "мутира" бързо

Shutterstock

Престъпниците по света бързо са се приспособили към пандемията "като експлоатират новите страхове, безпокойства и нужди на хората, за да пренасочат престъпните си дейности", предупреди шефът на Интерпол Юрген Щок в интервю за германската информационна агенция ДПА.

Той вижда риск от увеличаване на измамите, особено спрямо хората от третата възраст като очаква да зачестят престъпленията с искане на пари под претекст за болни от коронавирус техни роднини. Равнищата на киберпрестъпността също ще отбележат скок поради по-големия брой хора, които работят от дома си, смята Щок.
Пандемията може да увеличи дългосрочно и глобалната престъпност, защото някои от хората, които са загубили източника си на препитание, може да се захванат с престъпления, отбелязва още шефът на Интерпол.

Щок предупреждава още, че може да настъпи рязко покачване незаконната търговия с фалшиви медицински продукти в световен мащаб, щом на хоризонта се зададе ваксина или лекарство срещу новия коронавирус. "Ако бъде разработена ваксина за новия коронавирус, престъпниците вероятно ще се опитат да се възползват от голямото търсене като залеят пазара с фалшиви медицински препарати", казва той.
Като признаци, че такава опасност реално той посочва данните, които вече са налице за силно увеличаване на предлагането на несертифицирани лични защитни средства като медицински маски или фалшиви дезинфектанти за ръце.
 

още от Общество