нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

При работата от вкъщи също се прилага Кодексът на труда

Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара. /Кадър: bTV

При работата от вкъщи служителите имат право на всички неща по Кодекса на труда и трудовото законодателство. Това обясни в ефира на bTV Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара.

„Имаме право на почивка, дори още повече това е наложително, когато имаме един по-заседял начин на живот… Необходимо е всеки един от нас и сам да полага грижи за здравето си, да спазва и обедната почивка, и 15-минутните почивки, да се раздвижи. Всичко това е важно да го имаме предвид в тази нова ситуация“, каза тя и припомни, че работата от разстояние е уредена в българското законодателство от 2011 година.

Александър Загоров от КТ „Подкрепа“ припомни, че при „хоумофис“ режима трябва да се спазват всички мерки, за да не се получават аварии с техниката, инциденти и злополуки. Според него работодателите са изнервени от някои процеси, предизвикани от пандемията, тъй като искат „тотален контрол върху техниката, работната сила и всички взаимоотношения“.

Александър Загоров /Кадър: bTV

„За съжаление някои от добрите отношения между работодатели и работници се нарушиха заради това, че нямат толкова честа среща, нямат достатъчно споделяне помежду си“, обясни Загоров.

още от Общество