нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Признаха за виновен полицая, убил Джордж Флойд

Getty Images

Бившият полицай, който бе уволнен заради убийството на тъмнокожия Джордж Флойд през месец май миналата година в град Минеаполис, бе признат за виновен от 12-членно жури.

45-годишният Дерек Шовин предизвика смъртта на мъжа, след като в продължение на 9 минути и 29 секунди притискаше врата му с коляното си, въпреки че го чува да казва: „Не мога да дишам“ – думи, които впоследствие се превърнаха в слоган на отприщилите се масови протести в Щатите.

Служителят на реда бе осъден по три обвинения – неволно убийство от втора степен, убийство от трета степен и непредумишлено убийство от втора степен, предаде CNN.

 

 

Съдебните заседатели обсъждаха решението повече от 10 часа в продължение на два дни, преди окончателно да се произнесат.

С поставена защитна маска в съда в окръг Хенепин в Минеаполис Шовин нямаше явна реакция, след като бе признат за виновен. По-късно гаранцията му бе отменена и излезе от страничен вход на съда с поставени белезници. Той е откаран в съоръжение в Стилуотър, на около 40 км от Минеаполис.

Шовин може да получи до 40 години затвор за убийство от втора степен, до 25 години за убийство от трета степен и до 10 години за непредумишлено убийство. Присъдата ще стане ясна след около два месеца.

В съда по-малкият брат на Джордж Флойд, Филонис, е забелязан да плаче и прегръща прокурорите. „Просто се молех да го признаят за виновен. Понеже като афроамериканци обикновено никога не получаваме справедливост“, каза той. Бяха разпространени и кадри от реакцията на останалите членове на семейството на Флойд.

 

 

Насъбралата се пред съда тълпа реагира с радост на решението.

 

 

На този фон стана ясно, че вчера в щата Охайо тъмнокожа тийнейджърка е била простреляна от полицай, в резултат на което е починала.

още от Общество