нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Проф. Балтов: От ваксиниране се нуждаят около 4 милиона души

Снимка: Кадър от Нова телевизия

До края на юни, при добро стечение на обстоятелствата и нормално зареждане с ваксини, може да стигнем до 2 млн. ваксинирани с 2 дози. Това обясни в ефира на Нова телевизия директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

По думите му, от ваксиниране се нуждаят около 4 милиона. "От тях 50% да се ваксинират това са 2 милиона. Като сложим преболедувалите и децата, ще бъде създаден колективен имунитет и ще живеем малко по-спокойно. Правим всичко възможно това да се случи", поясни проф. Балтов.

Той заяви, че към момента в страната има около 10 000 дози от ваксината на AstraZeneca, разпределени при лични лекари и центрове за ваксиниране. Според него, днес те ще бъдат изчерпани, защото от тях не се пази втора доза.

"Цялото количество ще бъде поставено, защото диапазонът между първа и втора доза е 70 дни. Втора доза се пази за около 20 000 ваксинирани с Pfizer и Moderna. От тези ваксини се пазят още около 50 000 дози за районните и секционните избирателни комисии. Тези количества ще бъдат освободени след 10 март, ако не бъдат използвани", каза проф. Балтов. 

Директорът на "Пирогов" потвърди, че в събота следобед или вечерта се очакват още 52 000 дози от ваксината. Ако те пристигнат, отново ще бъдат отворени "зелените коридори". Според него те трябва да останат доста дълго, защото в страната има около 500 000 здравно неосигурени, които нямат лични лекари, за да ги ваксинират.

"Най-големият ми страх е, че част от хората, получили първа доза, ще се откажат от втората. Има и хора, които не си спазват датата. Идват на друга дата", обясни проф. Балтов. Той добави, че леглата в болниците плавно се пълнят. Около 50% са заетите легла за средно тежки случаи на коронавирус, около 55% са заетите интензивни легла. В "Пирогов" в момента има около 40 за среднотежки пациенти и 12 интензивни легла. 

още от Общество