нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Проф. Витанов: Новият пик на COVID-19 ще е през септември

Снимка: Кадър от Нова телевизия

Не ме притеснява ръстът на новите случаи на COVID-19. Очаквах подобно нещо. Това заяви в ефира на Нова телевизия математикът от Българската академия на науките проф. Николай Витанов.

По думите му четвъртата вълна на пандемията вече е в страната. "Доцент Кунчев и хората му са жилави хора. Те се справят. Последният сценарий, който описах, беше за 3 хиляди новозаразени на ден в края на месеца. Това е песимистичният сценарий", посочи математикът.

Според него пикът на заразата ще е през септември. "Проблемите ще настъпят след средата на август. Септември месец ще е пикът на заразата от COVID-19. Особеностите на тази вълна са, че тя ще бъде по-различна от другите, защото "Делта" вариантът на вируса е много заразен. Очаква се  продължителността й да не е голяма, но пиковите стойности могат да са такива, че свят да ни се завие", подчерта той. 

Проф. Витанов очаква скоро на картата у нас да се появят области в оранжево, като става дума за райони в източната част. "Ако София, Пловдив, Варна и Бургас се оцветят в оранжево, значи проблемите са започнали", добави проф. Витанов. По думите му, в момента у нас пълна защита има около 1/4 от населението, а непълна - около 50%. 

още по темата
още от Общество