Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Прокуратурата поиска 18 години затвор за акушерката Емилия Ковачева

Снимка: Мениджър Нюз

Прокуратурата поиска 18 години затвор за акушерката Емилия Ковачева, която през 2015 г. удря бебе на четири дни, предаде bTV. 

Ковачева е подсъдима заради опит за убийство на новородено. 

Делото срещу нея днес приключи на втора инстанция. Трима съдии обявиха, че ще се произнесат в срок. На практика това означава, че магистратите или ще потвърдят присъдата на акушерката, или ще върнат делото на по-долната инстанция за ново разглеждане. Тя обаче няма да бъде оправдана, съобщи "24 часа".

"Бесен съм най-много на себе си, че не можах да защитя детето си. Със съпругата ми сме в парагаф 22. Ако не даваме медикаменти на Никол, тя прави гърчове, но с хапчетата ѝ се уврежда черният дроб, бъбреците, яйчниците", разказа бащата на пребитото от акушерка бебе през 2015 г. пред Софийския апелативен съд. Семейството на Никол поиска по-тежка присъда за акушерката с мотиви, че тя е нанесла катастрофални за развитието на детето щети.

В съда отново се чуха фактите по случая - 4-дневното дете е получило 11 удара с юмрук в главата и тялото за 4 мин. След това било притискано в легълцето му. Детето е могло да получи много по-рано помощ, каза адвокатката на родителите на Никол Мария Даскалова.

"Съжалявам за случилото се", са били думите на подсъдимата. Тя поиска да бъде оправдана или поне присъдата ѝ да бъде по-лека, тъй като имала възрастни родители и деца, за които полагала грижи. 

Ковачева беше осъдена на 18 години затвор от Софийския градски съд.

Очаква се магистратите да излязат с решение до два месеца.

През декември 2015 година Емилия Ковачева беше обвинена, че месеци по-рано – на 18 април, в отделението "Неонатология" на УМБАЛ "Софиямед" ООД, в стая за интензивно лечение и специални грижи за новородени, направила опит умишлено да умъртви малолетната Никол, родена на 14 април. Видеозапис от охранителна камера показа как Ковачева бие новороденото, като версията е, че детето я подлудявало с плача си.

още от Общество
24
Понеделник
Февруари